Så mycket kultur i SVT!

SVT fortsätter att fördjupa samarbeten med scener runt om i landet med SVT Scen. Och nu är det även klart att Hemmakultur får en fortsättning, efter stor uppskattning från den kulturintresserade publiken.

Keep dreaming you en dansakt av och med Mireia Piñol som i vår visas i Hemmakultur. Foto: Oskar Hökerberg

Sedan 2020 har många unika kultursatsningar visats i SVT. För att tillgängliggöra scenkonst i hela landet trots pandemin, startade 2020 SVT Scen på SVT Play som sedan dess visat hundratals föreställningar från hela landet. Tillsammans med Kulturstudions aktuella intervjuer på lördagar i SVT2 och fördjupande dokumentärer får publiken möjlighet att följa med både upp på och bakom scenerna.

Våren 2021 startade SVT även Hemmakultur, en möjlighet för publiken att kunna ta del av kultur hemifrån i kortformat.

– SVT fortsätter att stärka kulturen och jag gläds åt att Hemmakultur fortsätter och kommer att poppa upp i tv-tablån mellan ordinarie program, förutom på SVT Play. Alla kan behöva en kulturdusch som inspiration när vi går mot ljusare tider, säger Anna Luuk Priske kulturbeställare på SVT.

När det gäller musikutbudet är det viktigt för SVT med samarbeten som ger en jämn spridning över landet och inom olika musikgenrer, allt för att kunna möjliggöra sändningar av gamla såväl som nya konserter. Samtidigt passar SVT på att tillgängliggöra gamla musikskatter från arkivet på SVT Play för att ytterligare mätta kulturkonsumenternas hunger.

Här är en del av det av allt som är på gång inom kultur i SVT.

Hemmakultur Länk till annan webbplats.

Ett tjugotal nya verk på mellan tre och fem minuter kommer att möta publiken. Temat för årets satsning är ”Tillsammans”. Även förra vårens verk kommer att återpubliceras på SVT Play.

Några av landets nya och mest spännande koreografer bjuder på Line Dance, Vouge och modern dans. Keep dreaming you är koreograferad berättelse av och med Mireia Piñol om den isolering vi alla varit med om och känslan att bryta sig ut från den och möta världen. I Bättre tillsammans bjuder koreografen BamBam Frost in dansarna Ingrid Mugalu och Sara Östberg Diakité för en linedance i en festsalong i ett slott från 1640-talet. Den nordiska familjen House of Prodigy bjuder in till sin värld där de tillåter sig själva att uttrycka sig fritt, utan fördomar och diskrimineringar och Anton Borgström hyllar vänskapen i Fragments from self.

Det blir också poesi! Bland annat läser skådespelaren Louise Peterhoff Fjärilsland av Athena Farrokzhad och Nour El Refai läser Nelly Sachs Kommer någon fjärranifrån.

Även i år får publiken en närmare titt på konstverk av Sveriges nu mest uppmärksammade konstnärer som Karin Mamma Andersson, Lars Arrhenius och Lap-See Lam.

SVT Scen Länk till annan webbplats.

SVT Scen fortsätter att ta fram nya färska titlar i samarbete med scener runt om i landet. Det blir mer nyskriven humor, historisk teater och nya dansverk direkt inför kameran. Bland annat spelas Charlotte Engelkes omskrivna dans-varieté Transplantation med både humor och allvar inom kort in på Norrlandsoperan i Umeå.

I februari visar SVT Mattias Anderssons hisnande föreställning Vi som fick leva om våra liv. Stort och smått, sorg och dråpligt blandas i en överraskande cocktail. Inspelningen är ett samarbete mellan Backateatern i Göteborg och Dramaten i Stockholm och kommer att finnas tillgänglig i 6 månader på SVT Scen på SVT Play.

I vår visar SVT också Hennes nyfikna blick, en danskortis med återuppväckt musik från 1800-talets Paris. Rita Strohl komponerade melodier som älskades av hennes samtid. Men de föll i glömska tills Hovkapellets solocellist Kati Raitanen började leta i arkiven. Tillsammans med pianisten Bengt Forsberg och dansfragment från dåtidens Champs-Elysee får stegen och musiken liv igen.

Under jul och nyårshelgerna har flera nyproducerade titlar lockat hundratusentals tittare. Olof Wretlings stämningsfulla Misslyckandena i mitt liv Länk till annan webbplats., Dramatensuccén Liv Strömquist tänker på sig själv Länk till annan webbplats., thrillerlika Don Carlos från Folkoperan Länk till annan webbplats. och lekfulla MozartOpera Länk till annan webbplats.från Drottningholm är några av många exempel på publikens bifall till och efterfrågan på scenföreställningar. Samtliga finns nu att se på SVT Play.

SVT Musik Länk till annan webbplats.

SVT vill samla Sverige i hyllningen av 150-årsjubilaren Hugo Alfvén. Förutom att hylla musiken tar SVT fram två fina program från arkivet i samband med hans födelsedag: Tonmålarens kvinna, en dramatiserad dokumentär om Hugo Alfvéns relation till Marie Kröyer och Det röda hjärtat, en konsert med Bengt Forsberg och Anne-Sofie von Otter.

Ingvar Lidholm, en av Sveriges främsta tonsättare genom tiderna, skulle ha fyllt 100 år 2021. Den legendariske dirigenten Herbert Blomstedt firar med en hyllningskonsert tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester. Blomstedt tolkar Lidholm i Berwaldhallen filmas och kommer att sändas i sommar. Camilla Lundberg gör en intervju med Herbert Blomstedt inför detta.

Även Povel Ramel, som också är jubilar i år, kommer att firas på olika sätt.