Från Luleå till Trelleborg – Sverige möts på turné om valets hetaste frågor

I april åker debattprogrammet Sverige möts på turné till Luleå, Linköping, Uddevalla, Filipstad och Trelleborg. Sverige möts är programmet som diskuterar brännheta frågor ur många perspektiv.

I varje kommun under turnén bjuder SVT också in till ett event på torget dit alla är välkomna. På plats finns SVT-profiler som vill höra vad just du tycker är viktigt. Självklart bjuder SVT på fika.

– Den här satsningen handlar om en central del i vår valbevakning: att ge vår publik röst om de viktigaste valfrågorna med perspektiv från hela landet. Därför tar vi vår redaktion på turné och sänder under våren från Trelleborg till Luleå, säger Jan Helin, mediedirektör, SVT.

Utgångspunkt för turnén är att göra program om de fem frågor som väljarna anser är viktigast. Redaktionen har sedan valt städer där en fråga är extra het eller komplex. Där flera perspektiv av frågan kan skildras.

Magnus Thorén. Foto: SVT

– Våra debatter leder ofta till många reaktioner och att tittare hör av sig. Det här kommer leda till många intressanta möten och diskussioner för oss på redaktionen och säkert för tittarna också, säger Magnus Thorén, programledare för Sverige möts.

– Tanken med Sverige möts är ju att synliggöra och presentera olika åsikter och perspektiv i viktiga frågor. Det får gärna bli tuffa tag i diskussionerna, men vi vill också peka på lösningar och att tittarna efteråt förhoppningsvis känner sig lite klokare, säger Magnus Thorén.

Sjukvården – Luleå. Pandemin har pressat sjukvården. Vårdköerna är långa. I region Norrbotten fick majoriteten som väntar på operation vänta längre än vårdgarantins 90 dagar under 2021. Hur ska framtidens sjukvård se ut och dagens utmaningar lösas? Är privata lösningar ett alternativ? Ett förstatligande av sjukvården?

Lag och ordning – Linköping. Sedan i maj har fyra personer skjutits ihjäl och flera skottlossningar inträffat i Linköping. Kommunen är en av de 21 kommuner i Sverige med flest skjutningar mellan 2018 och augusti 2021. Polisen vittnar om en pågående konflikt mellan kriminella nätverk. Linköping är också en av de kommuner i Sverige där antalet anmälda ungdomsrån procentuellt ökat mest de senaste åren. Hur ska gängkriminaliteten brytas? De politiska partierna tävlar om att föreslå strängare och straff och fler poliser. Men vad är egentligen orsaken till det ökande gängvåldet?

Klimat – Uddevalla. Uddevalla har under flera års tid haft problem med översvämningar och har pekats ut som en av de mest utsatta tätorterna i Sverige. Hur ska klimatförändringarna stoppas? Vems ansvar är det att det görs? Hjälper det att vi plastbantar och kör mindre bil i Sverige när Kinas kolkraftverk spyr ut koldioxid? Vilket ansvar ska vi ta som individer? Och vilket ansvar har politikerna och företagen för att lösa klimatkrisen?

Invandring och integration – Filipstad. Sverige har tagit ett stort ansvar för flyktingströmmarna de senaste åren. Och i Sverige har vissa kommuner fått ta ett extra stort ansvar. Filipstad i Värmland är en av de kommuner som tog emot flest flyktingar i förhållande till folkmängden. Men vem ska ta ansvaret för att integrationen av nyanlända ska fungera? Vem ska betala? Och hur ska framtidens flykting- och integrationspolitik se ut?

Skolan – Trelleborg. Vilken skola är bäst? Den privatägda eller den kommunala? Och vad händer med de kommunala skolorna när privatägda skolkoncerner gör sitt intåg i en kommun? I

Trelleborg har en politisk konflikt blossat upp om konkurrensen mellan en privatägd skolkoncern och de kommunala skolorna. Men hur ser framtidens skola ut i Sverige? Hur ska en likvärdig skolgång garanteras alla elever? Ska vinsterna i skolvärlden begränsas? Hur ska skolresultaten förbättras? Ska skolan till och med förstatligas?

Programmet Sverige möts och SVT-eventen äger rum följande dagar i vår:

Vecka 14, 6/4 Tema sjukvård, Luleå

Vecka 16, 20/4 Tema lag och ordning, Linköping

Vecka 18, 4/5 Tema klimat, Uddevalla

Vecka 20, 18/5 Tema invandring och integration, Filipstad

Vecka 22, 1/6 Tema skolan, Trelleborg