Julen i SVT

Julen i SVT kommer att innehålla det som har blivit julens traditionella klassiker. Kalle och hans vänner, Karl-Bertil Jonssons jul, Fanny och Alexander, Konungens jultal, midnattsmässa, Grevinnan och betjänten och julavsnittet av Svensson Svensson. Men SVT bjuder på mycket mer än så!

Foto: Janne Danielsson/SVT

I år är det den folkkäre kocken och programledaren Tareq Taylor som är årets julvärd och som kommer att vara tittarnas sällskap under julaftonskvällen. Förutom de klassiska programmen under julhelgerna visas även en mängd program, serier och filmer i SVT och här nedan kan ni se ett urval av allt som händer i SVT kring jul och nyår.

En kunglig affär

Året är 1933 och källarmästare Kurt Haijby driver tillsammans med sin hustru restaurang Lido i Stockholms nöjeskvarter. Men Kurt är straffad och får därför inget sprittillstånd. Han beslutar att gå ”till kungs” med ärendet. I mötet med Sveriges åldrade monark Gustaf V tänds en gnista och en ytterst hemlig och förbjuden relation inleds. Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. Kungens närmaste förstår att relationen riskerar att ta en ände med förskräckelse och avråder monarken från allt samröre med Haijby. Bubblan spricker när Kurts hustru, Anna Haijby, begär skilsmässa och anger makens otrohet som orsak. Dramaserie i fyra delar.

Morden i midsomer, säsong 22

Under sommaren visade SVT alla avsnitt utom ett av den 22:a säsongens av Morden i Midsomer. Säsongens sista avsnitt – det sjätte – har sparats för att ge tittarna en högtidsstund under julhelgen. Avsnittet har titeln The Witches of Angel’s Rise och handlar om mord i den andliga världen.

Evert Taube

Evert Taube är trubadur, kompositör, författare, konstnär och rumlare. Han är sjöman och make, han är rolig, sorgsen, ett geni och så småningom väldigt berömd. Evert Taube finns innan den rörliga filmen finns, han växer upp med musikinstrument, sedan stenkakor och så radio och till slut tv. När Evert Taube föds 1890 så lever fortfarande Sioux-folkets hövding Sitting Bull. Samma år som Evert Taube dör i januari 1976 släpper Abba låten Dancing queen. Däremellan skriver han några av våra mest kända visor, han formar vår svenska självbild och finns fortfarande kvar hos oss trots att han dog för snart 50 år sedan. En dokumentärserie i tre delar av Jane Magnusson.

Min sanna jul

Sanna Nielsen bjuder på ett musikaliskt fyrverkeri av julmusik tillsammans med några av Sveriges bästa musiker i sin Min sanna jul. Julens låtar förpackas på ett nytt sätt, med musik och musikalitet i alla tempon. Allt varvat med minnen, värme och mellansnack

Bäst i test – julspecial

I årets julspecial från Bäst i test bjuder Babben Larsson och David Sundin på exklusiva tester, tradtionsenliga tillbakablickar och en introduktion till den nya säsongens panel. Vem hittar en satsumas i julstrumpan först? Vem kan få iväg julmusten längst? Och vem vinner den hemliga julklappen?

Decemberkväll

Julkonsert inspelad på Kulturhuset i Helsingfors med konferencier Christoffer Strandberg, husbandet The Nordic Pop Up Orchestra och kören His Master’s Noise. Svenska medverkande gäster är Tomas Ledin, Bengan Janson och Alexander Lycke.

Misslyckanden i mitt liv

En komisk betraktelse om tillkortakommanden av och med prisade komikern Olof Wretling från Klungan-gänget, Pappas pengar, Bäst i test med flera. Hemma i Karlstad går Olof och funderar. Lär man sig alltid av sina misstag och hur viktigt är det egentligen att ”hålla masken”? En mysigt annorlunda berättelse och efterlängtad uppföljare till Diagnoserna i mitt liv.

Julmys

Varför inte starta julaftonens morgon med ett riktigt julmys för hela familjen. Markus Granseth presenterar juliga program tillsammans med gäster som melodifestivalvinnaren Tusse, magikern Vilgot Michelin, en glimrande barnkör och barnens favoriter Draken från Bolibompa och Bulten från Labyrint. Vi får bland annat se julkalenderns sista avsnitt och i programmet Bakom kulisserna får vi följa med på inspelningen av En hederlig jul med Knyckertz

Ishockey: Junior-VM

SVT direktsänder från J-VM i ishockey som denna gång avgörs i Edmonton, Kanada mellan 26 december och 5 januari. Juniorkronorna spelar i Grupp A och möter USA, Ryssland, Slovakien och Schweiz i grundspelet. I Grupp B spelar Kanada, Finland, Tyskland, Tjeckien och Österrike.

Året var 1972

”Gröna vågen” sveper över Sverige. Man vill tillbaka ut i naturen, till ett liv långt bort från stan. Och i stan klagar ”Skärholmsfruarna” på höjda matpriser så att till och med Olof Palme får backa. I augusti rymmer femton fångar från Kumlaanstalten och några veckor senare så utspelar sig Sveriges första flygkapning på Bulltofta. Det är ett OS-år, med svenska medaljer i München, men också ett attentat där elva israeliska idrottsmän dödas. Det och mycket mer i Året var 1972 av Jonas Fohlin och Eva Tillberg

För dig som var ung på 1980 – och 1990-talet

SVT Play bjuder på en en uppesittarkväll för film- och dokumentärälskare dan före dopparedagen. Torsdag 23 december har alla som var unga på 1980- och 1990-talet möjlighet att frossa i dokumentärer och långfilmer. Det är allt från musik - Ratata, Noice, Kiss, Aha och Bagen med Cia Berg - dokumentärer som Jag är Klimpen, motherfucker, IT-bubblan som aldrig sprack och Lasse Lindroth - allt för ett skratt, till långfilmer som Morrhår och ärtor, Blair Witch Project, Fever Pitch, Will Hunting, Strictly Ballroom och Bagdad Cafe.

Långfilmsfrossa på SVT Play

Jul- och nyårshelgen i SVT bjuder på mängder av långfilmer i alla genrer. Sammanlagt kommer det att finnas närmare 100 filmer att se på SVT Play. Det blir många populära svenska titlar som mysrysaren Nelly Rapp - Monsteragent, pandemidramat Orca, pilotkomedin Cockpit samt dramakomedierna Min pappa Marianne, Änglagård och En underbar jävla jul.

Bland de utländska titlarna finns till exempel den hyllade och fyrfaldigt Oscarbelönade dramakomedin Parasit, det omtalade romantiska dramat Porträtt av en kvinna i brand, det starka försoningsdramat Manchester by the Sea samt hela Gudfadern-trilogin, där den tredje och sista delen nyligen klippts om av Francis Ford Coppola.

På nyårsdagen visas en dokumentär om skådespelaren Leonardo DiCaprio och i samband med det visar SVT tre av hans filmer, västernthrillern The Revenant, som DiCaprio vann en Oscar för, actionäventyret Mannen med järnmasken och dramat Gilbert Grape, som var en av DiCaprios första filmroller

Allt detta och mycket, mycket mer - på SVT i jul.