SVT:s storsatsning på lokal journalistik fortsätter – fyra nya redaktioner öppnas 2022

SVT förstärker bevakningen av hela Sverige ytterligare i en storsatsning på lokaljournalistik. Under 2022 öppnas ytterligare fyra nya redaktioner: Märsta i Sigtuna kommun, Västervik, Åmål och Dorotea. På mindre än tio år har antalet redaktioner nära fördubblats.

En Sverigekarta där de 48 orterna är markerade och utskrivna i text.

Ett bärande uppdrag för SVT är att finnas i och bevaka hela landet. Var du än bor i Sverige ska din verklighet återkommande synas i SVT. Dessutom publicerar SVT i allt större omfattning nyheter från de lokala redaktionerna i riksprogrammen i tv och på svt.se.

- SVT är hela Sveriges television och de nya redaktionerna ska bevaka det svenska samhället ur många olika perspektiv. Journalisterna i Märsta, Västervik, Åmål och Dorotea kommer att granska och fånga frågor som är riktigt viktiga för tittarna och också lyfta fram lokala frågor som kan vara intressanta för alla i Sverige. Att alla kan få en inblick i både vad som förenar och skiljer livet i storstäder, mellanstora och små kommuner har ett värde för både samhället och för varenda person. Jag är så glad att vi även 2022 öppnar fyra nya redaktioner och att SVT:s historiskt stora satsning på lokal journalistik fortsätter, säger vd Hanna Stjärne.

Under 2021 har SVT bland annat startat en redaktion i Fagersta och resultatet har varit tydligt. Kommunerna Avesta, Fagersta, Hedemora, Skinnskatteberg och Norberg har bevakats mer än dubbelt så mycket sedan reportern Audrey Erath började jobba i Fagersta för bara några månader sedan.

Genom satsningen på lokal journalistik vill SVT bidra till att stärka den svenska journalistiken. När fler reportrar granskar lokala makthavare kan ett starkt journalistiskt ekosystem skapas där privata medier och public service tävlar om den bästa nyheten. Det gynnar journalistiken, samhället och publiken.

Satsningen på lokaljournalistik är en av de största SVT gör de närmaste åren. I början av 2015 fanns SVT på 27 orter. Sedan dess har en rekordsnabb utbyggnad skett, finansierad genom tuffa omprioriteringar och besparingar. Med de fyra nya orter som öppnar under 2022 kommer SVT sammanlagt att ha 48 redaktioner runt om i landet. Målet är minst 50 orter år 2023. Det innebär att SVT nära nog har fördubblat antalet redaktioner på bara några år.