Charlotta Friborg tilldelas Utgivarnas Mommapris 2021

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare och programchef på SVT Nyheter, tilldelas organisationen Utgivarnas Mommapris 2021 för att hon ”i ett hårt debattklimat utövar sitt ansvarig utgivarskap med pondus och öppenhet”.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Charlotta Friborg är ansvarig utgivare för flera stora riksprogram på SVT Nyheter: Rapport, Aktuellt, Morgonstudion, SVT Forum samt för stora delar av utbudet på svt.se. Hon har arbetat på SVT sedan 2017 och har tidigare bland annat varit publisher på UNT och tidningschef på Östgöta Correspondenten.

- Varmt och väldigt välförtjänt grattis! Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT:s riksnyheter, är skarp och rakryggad med en grundad publicistisk kompass. Hon drivs av en stark passion för nyheter och en öppen journalistisk diskussion. Och hon jobbar varje dag, varje minut för att alla i Sverige ska få en ännu bättre nyhetsbevakning, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Mommapriset delas ut i samband med ett seminarium arrangerat av Utgivarnas på Bokmässan i Göteborg fredagen den 24 september.

Juryns motivering:
”I en tid när public service verkar i ett hårt debattklimat står Charlotta Friborg stadigt, med en lång publicistisk gärning i ryggen. Hon förklarar utgivarfrågor med pondus och trygghet. Både vid framgångar och misstag. Genom att öppna upp redaktionen i dokumentärserien ”Den största nyheten” fick allmänheten en unik inblick i det journalistiska arbetet under pandemin. Det pedagogiska ansvar som Friborg tar i sin roll är föredömligt och inspirerande.”

Läs mer om priset på Utgivarnas sajt Länk till annan webbplats.