Appen Språkplay har passerat 500 000 installationer

SVT Språkplay är en app som gör det möjligt för den som håller på att lära sig svenska att ta del av SVT:s utbud och använda det för att utöka sitt ordförråd.

Den erbjuder undertexter på 25 olika språk och har funnits sedan 2016. Främst har den hjälpt utrikesfödda som invandrat till Sverige de senaste fem åren.

Så här skriver användaren Luciana i sin recension av appen.

“När du flyttar till ett nytt land känns allt spännande men också lite konstigt. Om du inte kan språket så bra kan du känna dig vilsen. Den här appen hjälper oss att känna oss välkomna och gör det lättare att komma in i samhället, vi bygger upp vårt ordförråd och lär oss nya saker. Den hjälper oss inte bara att lära oss svenska utan också att lära oss om Sverige. Den för oss närmare. Det här är så viktigt.”

En väderkarta med undertexter

Nyheter på lätt svenska är det mest populära programmet. Över femtio procent av användarna tittar regelbundet på nyheterna.

Niss Jonas Carlsson från den ideella föreningen Språkkraft som skapat formatet är glad.

- Det känns fantastiskt att tillgängliggöra SVTs breda innehåll till så många. SVT speglar hela Sverige och SVT Språkplay tillgängliggör det till en stor grupp som med den nya finansieringsmodellen är med och betalar, men som nu också får chansen att lära känna SVT, säger han.

Appen har språkstöd till följande språk: engelska, albanska, amhariska, arabiska, azeriska, bosniska, bulgariska, finska, franska, grekiska, kroatiska, kurdiska (latinskt samt arabiskt alfabet), mandarin (kinesiska), pashto, persiska, polska, rumänska, ryska, serbiska (latinskt samt kyrilliskt alfabet) , somaliska, spanska, thailändska, tigrinja, turkiska och tyska.

Inom ett par veckor släpps stöd för ytterligare fyra språk: estniska, italienska, hindi och bengaliska.

Här kan du läsa mer om appen Länk till annan webbplats.