Sommarlovspubliken rörde sig 31 varv runt jorden

Temat för årets Sommarlov var rörelse och det innebar att all rörelse räknas. I programmet har man under sommaren, tillsammans med flera gäster som till exempel Prins Daniel, läkaren Anders Hansen och Hörby Cykelklubb & Hörby MTB Arena, fokuserat på det lustfyllda med rörelse och samtidigt pratat om hur viktigt det är att röra på sig för att må bra. Barnen har själva haft möjlighet att logga all sin rörelse i DUO-appen. Så hur gick det då?

 

Dante Zia, Angelika Prick, Markus Granseth, Alex Hermansson och Ida On. Foto: Johan Paulin /SVT

Hela 1 280 771 rörelseaktiviteter loggades av barn runt om i hela Sverige i DUO-appen under sommarmånaderna. Den mest loggade rörelsen var inte helt oväntat simma/bada. Därefter kom hoppa och på tredje plats gå och springa. Totalt blev det 1 269 943 km men utöver att komma framåt har barnen rört sig bland annat genom att dansa, klättra, studsa och på andra sätt sporta.

– I år mer än någonsin har vi kunnat se hur Sommarlov gör skillnad. Rapporter från Folkhälsomyndigheten visar att barn i Sverige rör på sig för lite och att de rört sig än mindre under pandemin, samtidigt som forskning visar att barn som är fysiskt aktiva upplever bättre psykisk hälsa. Sommarlovstittarna rapporterade in att de rört sig motsvarande 31 varv runt jorden under sommaren i Sommarlovs rörelsedagbok. De har skickat in 120 000 bilder/filmer via duo-appen till oss med olika rörelser och antalet teckningar/brev/pyssel/rörelseloppor som kommit till redaktionen går inte ens att räkna. Jag blir superinspirerad av dem och vet att barn inspirerat varandra till rörelse nåt enormt den här sommaren, säger Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov.

– Det har varit en SUUUPERSÄSONG! Jag tror att det är min favoritsäsong hittills när det gäller innehållet! Grymt tema, enkelt, viktigt, kraftfullt och lekfullt! Jag är fullständigt knockad av alla inspirerande barn som har rört sig med oss i sommar. Det har verkligen varit fantastiskt att se alla de bilder och videos som de har skickat in till oss. Det häftigaste med Sommarlov tycker jag är det engagemang vi känner av och den typ av folkfest som breder ut sig under somrarna på badstränderna, kalasen, sjukhusen, förskolorna, fritisen och i hemmen, säger Alexander Hermansson, programledare Sommarlov.

Här kan ni se det bästa av Sommarlov

Sommarlov: Best of - Avsnitt 13 | SVT Barn Länk till annan webbplats.