”Den viktigaste och mest inspirerande veckan under hela året”

SVT:s utrikeskorrespondenter arbetar över hela världen. Denna vecka finns de flesta av dem i Stockholm. Onsdagen den 18 augusti bjuder SVT in till en direktsänd kväll där publiken får chans att möta korrespondenterna, samtala och ställa frågor. Det är även ett tillfälle för korrespondenterna till gemensam utbildning – och inte minst att få träffa varandra.

Det är tredje året som SVT gör en livesändning med utrikeskorrespondenterna och där publiken har chans att ställa frågor. Intresset har varit stort och frågorna från publiken har varit många.

Korrespondenterna är publikens ögon i världen och deras arbete väcker ett enormt intresse – nyfikenheten på hur deras tillvaro och arbetsvillkor bakom kameran ser ut är enorm. Det här programmet bjuder ju både på deras djupa kunskaper och analyser av världsläget, men också på anekdoter och historier som vi aldrig får se i tv. Tyvärr fick vi ju sända utan publik förra året och med begränsad publik i år, men när vi för två år sedan hade ett publikhav framför scenen möttes de som rockstjärnor, säger Helena Olsson, programbeställare nyheter, samhälle och dokumentär på SVT.

Utrikesrapporteringen tillhör vår kärnverksamhet, utan den tappar vi vår legitimitet och är helt central i nyhetsrapporteringen. Med egna journalister och fotografer i världen ger vi publiken den förståelse för den globala utvecklingen och Sveriges roll i världen på ett sätt som är självklart för ett public service-företag. Men vår utrikesbevakning är inte bara ett måste, utan dessutom helt förnämlig.

Korrespondentveckan viktig för medarbetarna

Att vara utrikeskorrespondent är till stor del ett ensamarbete där var och en är stationerad på sin ort. Det är sällan som reportrarna träffar de andra kollegorna eller sin publik. Varje år arrangerar SVT en vecka där utrikeskorrespondenterna samlas för gemensam utbildning, inspiration och möten.

Tre snabba frågor till Ulrika Bergsten som var Europakorrespondent 2013-2017 och som nu mer arbetar som Asienkorrespondent för SVT:

Vad gör ni under korrespondentveckan i Stockholm?

- Förutom de mer sociala mötena med våra kollegor runt om i världen så tittar vi också på varandras arbeten, utvärderar och inspirerar varandra. Vi lyssnar på föredrag och träffar andra avdelningar i huset. Vi pratar också en hel del om vad som varit jobbigt och så planerar vi framtiden. På onsdagskvällen har vi ett direktsänt program om världen och lite om hur livet som utrikeskorrespondent ser ut bakom kulisserna. Under slutet av veckan fokuserar vi på säkerhet och övar farliga situationer.

Vilken betydelse har den för er som arbetar som utrikeskorrespondenter?

- Korrespondentveckan är den viktigaste och mest inspirerande veckan under hela året.

Vart åker du härnäst?

- På fredag reser jag tillbaka till Kina där jag är stationerad. För att få komma in i landet ska jag sitta 22 dagar inlåst på ett rum med mat vid dörren i låda.

Programmet Korrespondenterna live sänds den 18 augusti på SVT 2 kl 19.00-21.00 och går även att se på SVT Play. Värdar för kvällen är Camilla Kvartoft och Prescilia Haddad.