Hösten i SVT

Det blir en fullspäckad höst i SVT och här kan du läsa lite mer om några av de serier, dokumentärer och underhållningsprogram som visas i höst.

Foto: Anders Strömqvist, SVT

– Jag hoppas och tror att alla, oavsett vem man är, kan hitta sitt favoritprogram i höstens utbud. Det kommer riktigt vass granskning, dramaserier som speglar Sverige idag och igår, familjeprogram att se tillsammans och porträtt av kända kulturpersonligheter, bland mycket, mycket annat. Hanns Stjärne, vd SVT

Nedan kan du läsa mer om höstens program i SVT och på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du kika på trailers för flera av programmen.

Miljonerna rullar när Draknästet åter öppnar portarna för modiga entreprenörer och deras innovativa affärsidéer. Vilka lyckas imponera på drakarna och får investeringarna som kan betyda allt för att deras verksamheter ska flyga? SVT Play och SVT1 torsdag 19 augusti kl 21.00 (1:6)

I Bäst i köket möts åtta matkunniga familjer med deltagare mellan 19 och 81 år, för att briljera i köket. Starka känslor och tävlingshunger garanteras när deras matlagnings- och kökskunskaper sätts på hårda prov. SVT Play och SVT1 torsdag 14 oktober kl 20.00 (1:10)

En filmmoguls sexuella övergrepp avslöjas, Hollywoodstjärnan Alyssa Milano skriver ett inlägg under hashtag #metoo och på ett dygn har det spridits tolv miljoner inlägg från hela världen. ”Existerar ens kvinnan som inte varit med om det? #metoo” skriver tvåbarnsmamman Bibi Good från Arvidsjaur på Twitter en dryg timme efter Milanos inlägg, det kom att bli det första metoo-inlägget om sexuella trakasserier och övergrepp i Sverige. I åtta avsnitt berättar SVT historien om Metoohösten som förändrade Sverige och om hur fem bokstäver fick kvinnor i Sverige att tända en brasa som spred sig som en löpeld. SVT1 och SVT Play tisdag 5 oktober kl 21.30 (1:8)

Evert Taube är trubadur, kompositör, författare och rumlare. Han är sjöman och make, han är rolig, sorgsen, ett geni och en buffel. Han är ful och full, och vacker och jävlig och fortfarande kvar hos oss trots att han dog för snart 50 år sedan. En dokumentär av Jane Magnusson. SVT Play och SVT1 december 2021 (1:3)

Den svenska hiphopens pionjärer är en dokumentärserie om hiphopens framväxt i Sverige i fyra delar. Medverkar gör bland andra Ken, Petter, The Latin Kings, Feven, Timbuktu, Organismen, ADL, DJ Sleepy, Infinite Mass, Just D, Leila K & Rob ’N’Raz, Gordon Cyrus, DJ Rock Ski, Quincy Jones III, MC II Fresh, Looptroop och många fler. SVT Play onsdag 20 oktober kl 02.00 och i SVT1 onsdag 24 november kl 21.00 (1:4)

I Mer panik i tomteverkstan, uppföljaren till 2019 års julkalender, blir det fredagsmys för hela familjen när vi återvänder till tomtevärlden på snöiga Nordpolen, men denna gång under lågsäsong. Tomtemor har tagit ut skilsmässa och Tomten (Per Andersson) lever varannan-vecka-liv med sina barn och försöker desperat få ihop vardagspusslet. SVT Play fredag 1 oktober kl 16.00 och SVT1 lördag 2 oktober kl 20.00 (1:10)

Hur många barn behövs för att lyfta en häst? Hur många ballonger krävs för att en tioårig flicka ska kunna flyga? I 1 mot Sverige, en direktsänd frågesport för hela familjen där en person tävlar mot resten av Sverige får du svaren. Programledare är Babben Larsson och vid hennes sida finns Farah Abadi och Erik Ekstrand. SVT Play söndag 17 oktober kl 02.00 och i SVT1 kl 20.00 samma kväll (1:10)

En storslagen men förbjuden kärlekshistoria som ledde till en av de grövsta rättsskandalerna i Sveriges historia, det är SVT:s julklappsdrama till tv-tittarna i år. Baserad på verkliga händelser berättas historien om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V i dramaserien En kunglig affär. I huvudrollerna ses dubbelt Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason, samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe. För regin svarar Lisa James Larsson. SVT Play och SVT1 december 2021 (1:4)

Är män bättre på att montera ihop möbler? Kvinnor mer lämpade att ta hand om människor? Är det hormoner som avgör vad barn leker med eller vilka yrken vi väljer? Går det att ställa de här frågorna utan att vi kastar oss tillbaka till 1950-talet? I Från savannen till Tinder, en ny reportageserie i fyra delar undersöker Belinda Olsson om det finns medfödda biologiska skillnader mellan kvinnor och män som påverkar oss i vardagen. SVT Play onsdag 18 augusti kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll (1:4)

Datingprogram för alla som kan teckenspråk, hörande och döva. Ett blinddating-program utöver det vanliga. I Sexy hands söker singlar kärleken med hjälp av teckenspråket som kärlekens språk. De som möts ser inte varandra utan får bara kommunicera genom att sticka ut händerna genom väggen. SVT Play onsdag 24 november kl 02.00 och i SVT1 kl 21.30 samma kväll (1:6)

I Under Nålen lär vi känna den prisbelönte tatueraren Andy Blanco och universumet kring hans tatueringsstudio i Stockholm. Där jobbar han tillsammans med sina bästa vänner tillika kollegor, och träffar varje dag alla möjliga människor med en sak gemensamt: Varje tatuering bär på en historia. SVT Play onsdag 13 oktober kl 02.00 och i SVT1 kl 21.30 samma kväll (1:6)

I varje avsnitt av Dreja – en kärlekshistoria träffar Ika Johannesson några av Sveriges största keramiker med olika ingångar i just lera som material. Dels träffar hon dem för att bli en bättre keramiker, dels för att undersöka varför folk dras till just leran. SVT Play onsdag 13 oktober kl 02.00 och i SVT1 kl 21.30 samma kväll (1:6)

En väska med ett rånbyte på 47 miljoner i kontanter och ett oväntat möte mellan två kvinnor från motsatta världar, det är upptakten till SVT:s nya spänningsfyllda dramaserie Deg. I huvudrollerna ses Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf som Malou och Liana. SVT Play måndag 30 augusti kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll (1:8)

Den svenska spelindustrin omsätter idag runt 25 miljarder kronor. I Sverige finns över 400 spelstudios som skapat några av världens största dataspel. Här får vi möta de extremt framgångsrika personerna bakom succéer som bland annat Minecraft, Battlefield och Candy crush. SVT Play tisdag 17 augusti kl 02.00 och i SVT1 kl 21:00 samma kväll (1:5)

Du är aldrig ensam. Dina rörelser följs ständigt, liksom dina val och dina åsikter. Allt registreras och övervakas. Hur säker är du på nätet? Hur lätt är det att ta över ditt digitala liv? Och hur lätt skulle det vara för en angripare att ta över företag och myndigheter i Sverige? Serien Hackad är ett experiment där hackare lurar sig in på företag och tar över deras nätverk. SVT Play tisdag 19 oktober kl 02.00 och i SVT1 kl 21:00 samma kväll (1:6)

Handeln med kvinnors kroppar har ökat explosionsartat de senaste åren och offren blir allt yngre. Var tionde man i Sverige köper sex, så efterfrågan är stor och de prostituerade får betala ett högt pris i form av livslångt psykiskt och fysiskt lidande. I dokumentärserien En kropp till salu möter vi tre unga kvinnor som sålt sina kroppar. Deras fall har lett till åtal och fällande domar. SVT Play tisdag 21 september kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll (1:4)

Uppdrag granskning presenterar verklighetens Narcos i I skuggan av El Chapo. Möt knarkbossar i Mexiko, kartellernas fotsoldater, de modiga som vågar berätta om offren i knarkkrigets spår - och familjerna till dem som tystats för alltid. Kokainets väg går från kokaodlarna i Colombia, via kartellernas knarkhandlare i Mexiko, till svenska gängmedlemmar och partyknarkare. Ett kretslopp där Sverige knyts allt tätare till stora aktörer i den globala droghandel som i dag omsätter tusentals miljarder kronor. SVT Play onsdag 19 augusti kl 06.30 (1:5)

Det har gått snart två år sedan journalisten, författaren och programledaren Carina Bergfeldt genom ett DNA-test fick reda på att hon hade en okänd bror i USA. Sommaren 2021 kommer Jeffrey Nielsen till Sverige för att bygga vidare på relationen med sin nyfunna familj och söka sina biologiska rötter. Med sig har han sin fru, sin nyfödda son och en hemlig idé om att starta ett nytt liv i det förunderliga landet Sverige. SVT Play torsdag 25 november kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll (1:4)

I Bäst när det gäller följs närgånget de stora stjärnorna, som Linn Svahn, Ebba Andersson och Frida Karlsson, men också nya stjärnskott i det svenska längdlandslagets VM-säsong 2020/21. För det svenska längdlandslaget står allt på spel i vinterns VM, men denna gång är det största hotet inte ärkefienden Norge utan ett osynligt virus med makt att krossa alla drömmar. SVT Play torsdag kl 02.00 och i SVT1 kl 20.00 samma kväll (1:5)

Från 24 augusti till 5 september sänder SVT Paralympics från Tokyo, där profiler som Anna Beck, Stefan Olsson och Anna-Carin Ahlquist ska kämpa för svenska medaljer. SVT1 tisdag 24 augusti kl 13.00

Vigil beskrivs som en adrenalinstinn thriller i en skugglik värld med höga insatser. Det blir ingen enkel resa för kriminalkommissarie Amy Silva (Suranne Jones) och hennes kollega Kirsten Longacre (Rose Leslie) när ett dödsfall inträffar ombord på u-båten HMS Vigil och en skotsk fisketrålare dessutom mystiskt försvinner. SVT Play lördag 16 oktober kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll (1:6)

Ivan den förskräcklige, Caligula, Henrik VIII och Karl IX. Genom historien har vissa rötägg till kungar, kejsare och andra härskare plågat oss vanliga människor med fruktansvärda illdåd, märkliga lagar och sjuka påhitt. I Världens värsta kungar ska Erik Ekstrand tillsammans med två modiga försökskaniner hoppa in i historien och återuppleva några av världshistoriens mest omtalade figurer. SVT Barn och SVT Play fredag 15 oktober (1:10)

I en ny SVT-serie får vi följa några människor som valt att berätta om det oundvikliga: allt vi lämnar efter oss när vi dör. I Allt går i arv möter Ylva som gör dödsboresan, Olov, som inte träffat sina föräldrar på sju år på grund av en konflikt om familjegården, Marie som fick en dödsdom och började döstäda och Zahra, änka vid 53 års ålder som fick sälja sitt drömhus för att hon inte hade råd att köpa ut makens särkullbarn. Vad gjorde de bra, vad blev problematiskt och vad kunde de gjort bättre? Experterna svarar och förklarar. SVT Play måndag 23 augusti kl 02.00 och i SVT1 kl 20.00 samma klockan (1-3)

Drugdealer är en humorserie av Jonatan Unge och Isabella Rodriguez. Jonatan Unge spelar huvudrollen, Linus, som jobbar som knarklangare i sin svärfars kriminella organisation. När svärfar åker in i fängelse steppar Linus upp som självutnämnd ledare, exalterad över nya idéer och infall för hur man kan optimera en langarverksamhet med rutiner, bra kundbemötande och mångfaldsrekrytering. SVT1 och SVT Play fredag 27 augusti (1:8)

Frakt är en finsk dramaserie, skapad och regisserad av Matti Kinnunen. Den handlar om en grupp människor som på en rad olika sätt direkt blir inblandade i internationell människosmuggling. SVT Play söndag 5 september kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll (1:8)

Kvarteret Skatan firar 20 år och jubilerar med nya avsnitt! Det blir kära återseende med komikerna David Batra, Anna Blomberg, Johan Glans, Rachel Mohlin och Vanna Rosenberg. Men framför allt handlar de nya avsnitten om parens olika upptåg och deras kaosartade parmiddagar. SVT Play lördag 11 december kl 02.00 och i SVT1 kl 21.00 samma kväll (1:2)

Kära återseenden i höst är även bland annat nya säsonger av Bonusfamiljen, Saknad aldrig glömd, Det sitter i väggarna, Drömhus Sicilien, Strula och självklart Bolibompaklubben,

Och i Kunskapskanalen får vi bland annat följa med Äventyrsguiderna i Kanada, serien Förslavad gör en djupdykning i den transatlantiska slavhandeln, i Järnvägar och arkitektur tar historikern Tim Dunn oss med på en resa till storslagna järnvägsstationer och innovativa broar och viadukter. Och i Mallorcas vilda skärgård får vi se bortom turiststråken.

Det och mycket, mycket mer på SVT i höst.