Utbildningsprogram för utrikesskolade journalister

Idag öppnar ansökan till programmet “Ny Kollega” – ett utbildningsprogramprogram för utrikesskolade journalister som vill bli verksamma i Sverige på svenska.

Programmet arrangeras av Fojo, Reportrar utan gränser, ICORN, Södra Vätterbygdens Folkhögskola och SVT.

Från SVT:s sida är det projektet “Framtidens Nyhetsakademi” som driver satsningen.

-Det känns både viktigt och otroligt kul att göra något så konkret som kan underlätta för nya kollegor att ta sig in i journalistbranschen, säger Christina Ågren, projektledare för Framtidens Nyhetsakademi.

Syftet med programmet är att ge utrikesskolade journalister en grund som gör det lättare att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden och få arbete på en nyhetsredaktion. Det långsiktiga målet är också att bredda perspektiven och kompetensen inom den svenska journalistkåren.

Utbildningen vänder sig till personer som har en journalistisk arbetslivserfarenhet och/eller utbildning från ett annat land, men som ännu inte hunnit bli verksamma i Sverige. Kursens innehåll kommer att handla om svensk pressetik och publicistik, arbetssätt, nyhetsvärdering, bland mycket annat.

Kursstarten planeras till den 29:e september och kursen ges på deltid under hösten. Under vårterminen kommer kursdeltagarna att göra en heltidspraktik som omfattar 20 veckor på någon av SVT:s nyhetsredaktioner runt om i landet.

 

Här kan du läsa annonsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.