Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh blir SVT:s utsända i Mellanöstern

Ett välkänt ansikte återvänder till Mellanöstern. Samir Abu Eid blir SVT:s nästa korrespondent i regionen. Tillsammans med fotograf Salim Alsabbagh blir han SVT:s Mellanöstern-team de närmaste åren.

Salim Alsabbagh och Samir Abu Eid Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Samir Abu Eid blev känd för SVT:s publik när han var korrespondent Mellanöstern under den arabiska våren. Efter åtta år i Mellanöstern flyttade han hem till Sverige, men har fortsatt att resa och bevaka regionen. Han blev SVT:s Mellanösternkorrespondent första gången 2010.

- Det är en komplex och konfliktfylld region och det som händer där påverkar hela världen. Stora frågor nu är Irans kärnenergiprogram, USA:s tillbakadragande från Afghanistan och kriget i Jemen. Efter över ett decennium med fokus på Mellanöstern har jag stor erfarenhet och kunskap om regionen – och den vill jag dela med mig av till SVT:s tittare, säger Samir Abu Eid.

Salim Alsabbagh har i många år jobbat som reporter och fotograf för olika TV-bolag i Mellanöstern, men är sedan flera år tillbaka anställd på SVT.

- Det här är ett drömuppdrag för mig. Bildberättandet är så viktigt för att förmedla känsla och närhet – och på det viset bidra till mer förståelse av den här delen av världen, säger Salim Alsabbagh.

Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh är i år nominerade till Röda Korsets journalistpris för sin rapportering om konflikterna i Armenien och Tigray, Etiopien.

- Vi har inte bestämt stationeringsort ännu. Det är ett komplicerat läge i regionen och den pågående pandemin har inte gjort saken enklare. Men det kommer att bli spännande att för första gången ha ett team i Mellanöstern där både korrespondent och fotograf behärskar arabiska, säger utrikeschef Pia Bernhardson.

Nuvarande korrespondent Stina Blomgren lämnar Beirut i sommar och kommer hem till utrikesredaktionen i Stockholm. Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh börjar sitt arbete i Mellanöstern efter sommaren.