Vad får jag för pengarna?

Alla som betalar skatt i Sverige betalar också avgiften till public service. Under 2020 sände SVT 21946 timmar och här är ett försök att sammanfatta både året och vad publiken fick för pengarna.

1% av inkomsten, eller som mest 1397 kronor gick 2020 till SVT, SR och UR. Av detta går 60% till SVT, vilket är ca 70 kr i månaden - om man betalar maxbeloppet. Den nya public service-avgiften gör så att till exempel pensionärer med låg inkomst betalar mindre än de gjorde innan 2019 och studenter som har CSN men inte jobbar, betalar ingenting alls. SVT har ett stort ansvar för att vara hela Sveriges television vilket innebär både att spegla hela samhället men också att det ska finnas något för alla att se på SVT.

2020 var ett annorlunda år. Mycket i samhället ställdes in och stängdes ner och många människor har varit isolerade. Utöver det vanliga utbudet ställde SVT snabbt om för att anpassa sig till den nya situationen. Hallåorna klev stundvis in i rutan igen för att publiken skulle få en känsla av sällskap i isoleringen. Eftersom nästan all sport ställdes in förvandlades Vinterstudion till Helgstudion där inbjudna experter svarade på tittarnas frågor om corona. SVT scen blev ett alternativ till stängda teatrar och scener och i Hemmahänget fick barn sällskap på eftermiddagarna av SVT:s uppskattade barnprofiler och Sofias gympa blev ett uppskattat rörelseinslag i mångas vardag. Just det programmet kom till efter att tittarna Bosse och Kerstin mailat in och efterfrågat ett gympaprogram.

Under förra året hörde 40% fler av sig till SVT med ris, ros, frågor och förslag det hjälper SVT att bli bättre. Fortsätt att höra av er! kontakt@svt.se

Nedan kan du se en film som sammanfattar SVT-året 2020 och vill du fördjupa dig ännu mer kan du läsa SVT:s public service-redovisning här. Pdf, 5.3 MB.