Sverigepriset - här är vinnarna i SVT Nyheters pris 2021

Den 17 mars delade SVT Nyheter och Sport ut sitt årliga journalistpris – Sverigepriset. Tanken bakom priset är att lyfta fram all den goda journalistisk som SVT gör runt om i hela landet och belöna de bidrag som bäst svarar mot verksamhetens varumärkeslöfte och mål.

Årets vinnare. På bilden saknas: Rickard Andersson, Fredrik Stålnacke, Erik Grönlund, Linda Liden, Jens Falkman, Josephine Hattevig, Emma Wilson och Daniel Hols.

Sverigepriset omfattar hela SVT:s nyhetsdivision, det vill säga riksnyheter, samhälle, lokala nyheter, minoriteter och sport. Priset delas ut i fem kategorier.

SVT:s divisionschef för nyheter och sport, Anne Lagercrantz, inledde prisceremonin.

– Det har varit det mest intensiva nyhetsåret i modern historia och det svindlar att titta tillbaka. Det här är en annorlunda, men också extra viktig prisutdelning. Under pandemin har det varit nödvändigt att ofta återge information från myndigheter. Det är viktigt och vi har gjort det bra. Men kategorierna som vi premierar i Sverigepriset definierar vår journalistiska självständighet. Goda förklaringar, starka granskningar, konstruktivitet, en nära rapportering och minoriteter i samhället ger ett eget raster på nyhetsflödet. Det kräver också en stor hantverksskicklighet för att bli nominerad. En eloge till alla tävlande för god och viktig journalistik, säger Anne Lagercrantz.

Årets vinnare i de olika kategorierna

Minoriteter i samhället

Vinnare: “Vilmer och framefotbollen”
Lilla Sportspegeln: Kamil Bochenski, Daniel Hols och Oscar Fries

Motivering: ”Ett mycket berörande och varmt inslag som utgår helt från Vilmers eget perspektiv. Inslaget väcker intresse och nyfikenhet för en sport som de flesta inte har hört talas om. En tydlig närvaro gör att tittaren får inblick i vardagen för Vilmer och hans familj.

Reportern Kamil Bochenski, fotografen Daniel Hols och redigeraren Oscar Fries skildrar med ömsinthet och respekt en kille som har den fasta övertygelsen att han kan bli frame fotbollens Ronaldo. Det inger hopp om att allt går bara man vill.”

Nära rapportering

Vinnare: “Miles 13-år har Progeria”
Lilla Aktuellt: Ida Linde, Oscar Fries, Emma Wilson, Oscar Broström

Motivering: ”Lilla Aktuellt tecknar ett varmt och nära porträtt av trettonårige Miles som har en 104-årings kropp.

Den ovanliga sjukdomen progeria har en dyster prognos, ändå blir det en osentimental och oväntat positiv skildring av tonårsliv och kamratskap. Miles bjuder in oss i sin vardag och det blir ett fint samspel mellan honom, reportern och fotografen.

Med följsamt dokumentärt bild- och ljudberättande skapas närvaro. Vi bjuds på ett perspektiv i ögonhöjd och det blir ett reportage som stannar kvar länge i minnet, oavsett om tittaren är barn eller vuxen.

Förklarande journalistik

Vinnare “Spridningen av coronaviruset”
SVT Nyheter Riksnyheterna; SVT datajournalistik/Quickshot

Motivering: ”Förklarande journalistik som gör publiken mer insatt i en av vår tids största och mest komplexa nyhetsskeenden. I en global katastrof har redaktionen genom en publicering i världsklass tillgängliggjort mängder av data på ett pedagogiskt sätt. Publiken får därmed en djupare förståelse för coronavirusets utbredning - från Asien till Alingsås.

Här har SVT visat sina public service-muskler genom att sammanställa trovärdig information i en osäker tid, i ett lokalt men också globalt sammanhang. Genom enkel grafik ges publiken möjlighet att jämföra bakåt i tiden samt i realtid följa utvecklingen i årets, kanske seklets, viktigaste data”.

Granskande journalistik

Vinnare: ”Pliktens pris”
SVT Nyheter Väst, Frida Björk, Erik Grönlund, Per-Olof Stjärnered, Jakob Eidenskog

Motivering: ”Med ett starkt berättande får publiken insyn i en sluten verksamhet där ledningen inte har tagit ansvar.

Ett gediget underlag presenteras med ett renodlat berättande där publikens perspektiv ständigt är i fokus. Granskningen håller den röda tråden hela vägen såväl innehållsmässigt som visuellt. Kort efter att värnplikten har återinförts i Sverige avslöjar SVT Väst att rekryter vid jägarutbildningen i Karlsborg betalar ett högt Pliktens pris.”

Konstruktiv journalistik

Vinnare: “Sexualkunskap”
Lilla Aktuellt; Linus Angvarson Valberg, Linda Lidén, Daniel Zdolsek/Oscar Fries, Jens Falkman,
Josephine Hattevig

Motivering: ”Hur lång tid tar det att slöjda en snopp? Sexualundervisningen – en bekant och genant situation för generationer svenskar – skildras på ett lekfullt och varmt men samtidigt seriöst sätt. Här ges en konkret lösning på ett pinsamt problem.

Med exemplariskt journalistiskt hantverk och dramaturgisk finess visar Lilla Aktuellt hur ämnet kan integreras i alla delar av skolan.”

Fakta Sverigepriset

Priset delas ut i fem kategorier. Priset avser perioden 1 jan - 31 december 2020 och tre finalister inom varje kategori är nominerade. Bidrag har kommit in från Sporten, Riksnyheterna, Lokala nyheter och Minoriteter samt Samhällsprogrammen. Varje del av nyhetsdivisionen har valt ut vilka bidrag som gått till final.