SVT Sport bidrar till handbok om jämställd sportbevakning

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen och dagen till ära släpper EBU (European Broadcasting Union) - ”Reimagining sport pathways to gender-balanced media coverage” - en handbok om könsbalanserad sportbevakning där SVT är med och bidrar på flera sätt.

Åsa Edlund Jönsson och boken ”Reimagining Sport – pathways to gender balanced media coverage”

Åsa Edlund Jönsson hoppas boken ”Reimagining Sport – pathways to gender balanced media coverage” kan göra sportbevakning mer jämställd. Foto: EBU/SVT Sport


De senaste åren har synen, och därmed bevakningen av sportevenemang utförda av kvinnor, förändrats betydligt. Även intresset från sponsorer för kvinnliga aktiva har ökat markant. Och SVT Sport har haft stor påverkan på detta. I handboken kan vi läsa om bakgrunden till förändringen och inte minst framgångshistorier från medlemsländerna där SVT och kollegor inom EBU bidrar med lärdomar, erfarenheter och olika perspektiv. Boken ges ut i syfte att ge inspiration för alla inom media som vill bli bättre på att bevaka damidrott. Chris Härenstam som är en av deltagarna i boken hoppas att hans text ska vara en tankeväckare för framförallt för alla som kommenterar livesport. Hör och se Chris här Länk till annan webbplats..

– Målet med boken är att inspirera de som vill testa något nytt, säger Åsa Edlund Jönsson, chef på SVT Sport, och medlem i en expertgrupp i EBU för ”Women and Sport”.

Läs mer om Åsas tankar kring boken här på Sport-bloggen: Damidrott och jämställdhet – hetaste trenderna inom sport | SVT Sport Länk till annan webbplats.

Hur går det för SVT idag jämfört med när arbetet startade?

I samband med dagens lansering är vi nyfikna på hur det går för SVT Sport idag jämfört med när vi började arbetet 2015 och stämmer av med Ola Bränholm som under många år nu har arbetat med detta på SVT Sport.

Björn Ferry och Ola Bränholm kommenterade tillsammans från VM i skidskytte i Pokljuka i Slovenien

Björn Ferry och Ola Bränholm kommenterade tillsammans från VM i skidskytte i Pokljuka i Slovenien Foto: SVT

SVT har ju aktivt arbetat med en jämställd sportbevakning sedan 2015. Hur ser du på arbetet idag sex år senare?

– Jag skulle vilja säga att frågan om jämställd sportbevakning numer sitter i vårt kollektiva DNA på ett helt annat sätt än för sex år sedan. Den är en självklarhet som ingen egentligen ifrågasätter, åtminstone inte öppet. Sen är det en ständig utmaning. Vi har stor personalomsättning och det kommer ofta in nya reportrar med bakgrund från andra redaktioner där frågan kanske inte är lika prioriterad. Då är det viktigt att vi mer rutinerade är med och sätter kulturen, varje dag. 2020 blev ju ett så märkligt år och det blev faktiskt tydligt att när vi ställdes in för mängder av nya utmaningar så föll just jämställdhetsarbetet lite i glömska. Det visade sig direkt på våra siffror. Nu 2021 är frågan åter mer prioriterad – och även det syns i siffrorna. Februari 2021 är den tredje månaden av totalt 37 mätta (sedan 2018) som vi hade över 50 procent damidrott i Sportnytt och Sportspegeln.

Vi har ju haft ett uttalat mål på 50-50 procent - hur långt har vi nått med det?

– Vi är där, ibland. Men inte på totalen. Det är tydligt att under vintern när skidsporterna har väldigt stort genomslag så når vi ganska ofta 50-50. Men under andra perioder där exempelvis motorsport, ishockey och fotboll dominerar mer så är det tufft. Vi hade en rejäl dipp förra året men har höjt oss igen. Men det handlar inte bara om sekunder och rader i köris och artiklar på sajt. Det handlar lika mycket om att nyhetsvärdera likvärdiga händelser lika högt. Om Lina Hurtig gör mål för Juventus skall vi ha samma koll och bevaka detta på samma sätt som när Dejan Kulusevski gör det, på det området tycker jag vi tar kliv hela tiden.

Har vi reviderat arbetet på något sätt under årens lopp och i så fall varför?

– Det är en ständig utveckling. Vi måste anpassa efter verkligheten. Denna sommar kommer ett fotbolls-EM för herrar med Sverige, det röner enormt intresse. Det är klart att vi måste vara med där även om det försvårar 50-50-målet. Och motorsport existerar knappt för damer, skall vi då sluta berätta om Oliver Solbergs framfart? Nej, så klart inte. Men vi är väldigt bra på att hitta och lyfta storys runt damidrott. För att kompensera ett ”herröverskott” på liveidrott gör vi mer reportage och planerad journalistik på damerna, det är ett medvetet val som har blivit tydligare i och med att vi nu mätt så noggrant i flera år.

Har corona påverkat arbetet i någon utsträckning?

– Det gjorde det. Om man bortser från alla rena Corona-frågor med inställda evenemang, politiska stöd, publikfrågan och så vidare så blev en sak väldigt tydlig 2020. Det var främst ekonomiska intressen som drev på att idrotten relativt snabbt återupptogs i reviderade former förra sommaren runt om i världen. Men ekonomin är större inom herridrotten och det var där man kom igång först. Flera länder återupptog sina herrligor i fotboll men ej för damerna, för att bara ta ett exempel. Det slog självklart även på vår bevakning då vi under flera månader fick fokusera på ”det som fanns” helt enkelt, och det var i huvudsak herridrott.

Har landskapet förändrats? Skulle du säga att SVT Sports arbete gett ringar på vattnet, att fler följer vårt exempel?

– Vi har verkligen varit med och drivit denna utveckling, inte bara i Sverige utan även internationellt. Det skall vi vara otroligt stolta över och det har gett både priser och uppmärksamhet på all möjliga plan. Ett exempel är Finska YLE, som också är med i boken, tidigt blev intresserade av vårt arbete och blev så inspirerade att de själva skruvade sina målsättningar när det gäller dam- och herridrott. Och flera andra sportredaktioner har återkommande tagit kontakt med oss och nyfiket frågat hur vi arbetar och hur det går. Men det är svårare att fortsätta vara bäst i klassen när många andra följer efter och kommer med nya idéer. Så vi kan inte slå oss för bröstet för mycket. Men vi är bra och vi fortsätter utvecklas hela tiden, och det skall vi fortsätta göra. Det är ju kul att vara en förebild i världen!

Victoria Nordansjö

BAKGRUND SVT SPORTS JÄMSTÄLLDHETSARBETE Länk till annan webbplats.

2015 bestämde SVT Sport att vi skulle arbeta för en jämställd sportbevakning.

Vi började trevande men blev successivt allt mer avancerade och hela tiden har mätning och uppföljning av vårt utbud varit viktiga nycklar.

För varje år har också innehållet blivit mer jämställt och 2018 var den sammantagna siffran för Sportnytt, Sportspegeln, svtsport.se och sportens sociala medier 50–50 kvinnor och män.

Arbetet med en jämställd sportbevakning har också gett stora publika framgångar. Vår sajt, svtsport.se, har ökat andelen unika besökare med över hundra procent under dessa år och Sportnytt och Sportspegeln är ledande nyhetsprogram som behåller sin publik trots att flera tv-program minskar.

SVT Sport har idag långt fler egna nyheter, är nästan dagligen citerad i annan media och sänder också mer livesänd sport tack vare arbetet med en jämställda sportbevakningen. SVT Sport har också agerat tydligt mot förbund och nyhetsbyråer och ställt krav för att få även dom att agera för jämställdhet inom idrott och idrottsbevakning, bland annat har SVT Sport bidragit till att den anrika ungdomsturneringen i ishockey, TV-pucken, numera är en turnering för både tjejer och killar.