Uppdrag granskning förstärker – Richard Aschberg till SVT

SVT:s Uppdrag granskning rekryterar Richard Aschberg och Anna Jaktén.

Richard Aschberg har arbetat som reporter på Aftonbladet sedan 1986. Han är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Stora journalistpriset och Guldspaden, och kommer med sin stora erfarenhet att användas i ett specialprojekt på Uppdrag granskning.

– Jag har ägnat de senaste decennierna åt grävjobb och stora avslöjanden och ser verkligen fram emot att börja jobba på Uppdrag granskning. Jag är laddad helt enkelt, säger Richard Aschberg.

– Jag är väldigt glad att Richard Aschberg börjar hos oss. Han är en av landets absolut främsta grävreportrar – men vi knyter också till oss en medarbetare som gjort sig känd för att frikostigt dela med sig av sin metodik och kunskap till sina kollegor, vilket vi förstås värdesätter, säger Axel Björklund, ny projektledare och ansvarig utgivare på Uppdrag granskning.

Samtidigt återvänder reportern Anna Jaktén till redaktionen, som hon tillhörde i flera år i början av 2010-talet. Senast kommer hon från tv-programmet ”Arvinge okänd”, där hon nominerades till Stora journalistpriset som ”Årets berättare” 2018. Hon har tilldelats grävpriset Guldspaden tre gånger.

– Det är jätteroligt att välkomna Anna Jaktén tillbaka. Vi får en extremt skicklig granskande reporter som dessutom spetsat sina tv-kunskaper ytterligare de senaste åren. Hon är en allsidig grävare med förmåga att få tittaren med sig även i de mest komplicerade ämnen – en konst i sig, säger Axel Björklund.

– Jag ser fram emot att bli reporter igen och det känns som att formerna för undersökande journalistik utvecklas mycket just nu. Det hoppas jag kunna vara en del av, säger Anna Jaktén.

Richard Aschberg och Anna Jaktén börjar på Uppdrag granskning i januari 2021.