Nu rekryteras ny Medieombudsman

Public service-företagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion ingår i det branschgemensamma medieetiska system som utgörs av Medieombudsmannen (MO) och Mediernas etiknämnd (MEN). Nu söks en efterträdare till nuvarande Medieombudsman, Ola Sigvardsson.

Foto: Martin Lundberg/SVT

Annonsen om vad tjänsten innebär, vilka kompetenser som krävs och hur man söker jobbet läser du i sin helhet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MO/MEN är ett nytt självreglerande medieetiskt system sedan 1 januari 2020. Bakom systemet står samarbetsorganisationen Utgivarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som vid sidan av SVT, SR och UR också samlar TU - Medier i Sverige, Sveriges Tidskrifter, TV4, Journalistförbundet och Publicistklubben.

Efter MO:s utredning beslutar MEN om mediet ska fällas för ett publicerat inslag som anmälts och tagits upp för prövning. MEN är sammansatt av representanter för allmänheten och medierna och leds av erfarna jurister.

Vid sidan av att ingå MO/MEN-systemet prövas inslag från public service-företagen SVT, SR och UR också av Granskningsnämnden inom Myndigheten för press, radio och tv.