Världens hemskaste sjukdomar nominerat till Kids Emmy Award

Barnprogrammet Världens hemskaste sjukdomar är nominerat till Kids Emmy Award i kategorin Factual & Entertainment.

I Världens hemskaste sjukdomar tar Erik Ekstrand med publiken på en ruskig resa där han låter två barn agera försökskaniner och prova på några av de värsta farsoterna genom tiderna. Här bild ur avsnittet om Spanska sjukan. Foto: SVT

I programmet tar programledaren Erik Ekstrand med publiken på en ruskig resa där han låter två barn agera försökskaniner och prova på några av de värsta farsoterna som har plågat Sverige genom tiderna. Varje vecka testas en ny sjukdom exempelvis pest, kolera, smittkoppor och tuberkulos. Programmet tar tittarna tillbaka till bland annat vikingatiden, stenåldern och 1950-talet.

– Vi är galet glada att ”Världens hemskaste sjukdomar” är nominerat till en internationell kids Emmy! Framför allt vill vi rikta ett stort tack och grattis till Delta Studios, programledaren Erik Ekstrand och alla fantastiska barn som medverkat och utsatt sig för otäcka sjukdomar! Det här programmet är verkligen infotainment på världsklass-nivå, så det känns enormt bra att få ett slags kvitto på det. Delta studios med Johan Andersson och Ulric Nilsson i spetsen, har tillsammans med oss jobbat hårt på att utveckla innehållet för att hitta en tonalitet och faktanivå som kan attrahera både vuxna och barn, vilket naturligtvis är en stor utmaning, säger Johanna Gårdare, programchef på SVT Barn.

Hon fortsätter:

– Glädjande nog ser vi på siffrorna och i den feedback vi får från publiken att det verkar ha lyckats! Vi har en säsong 2 av ”Världens hemskaste sjukdomar” på gång nu med premiär i oktober. Det känns lite som en utmaning under rådande pandemi där livshotande virus inte är en historisk händelse utan en aktiv del av barns vardag. Men av just det skälet är kanske behovet av både information och underhållning kring farliga sjukdomar extra stort och aktuellt tänker vi. Nu håller vi tummarna för att säsong 2 ska nå stor publik och att vi ror hem en guldpokal.

Världens hemskaste sjukdomar var även nominerat till en Kristall i år i kategorin Årets barnprogram.

Utdelningen av priserna i Kids Emmy Award sker den 14 oktober, i år som en digital ceremoni.

Samtliga nominerade till Kids Emmy Award. Länk till annan webbplats.

Säsong 2 av Världens hemskaste sjukdomar har premiär den 4 oktober.

 

Charlotta Lambertz