Rekordmånga nomineringar för SVT i Prix Europa

SVT har hela sju nomineringar vid årets Prix Europa i Potsdam. Witnesses är nominerad i kategorin bästa tv-dokumentär och Guldfeber tävlar i den nyinrättade dokumentärserie-kategorin. Uppdrag granskning är nominerade för tredje året i rad, i år med reportaget om Arlagården. SVT Play-succén Kalifat tävlar i dramakategorin och den mycket omtyckta älgvandringen tar plats i online media projects. I kategorin Prix Iris återfinns dokumentärerna Josefin & Florin och Det vackra spelet. 

Foto: SVT

Inför årets något annorlunda upplaga av Prix Europa har 263 organisationer skickat in 642 produktioner. Av dessa så har SVT lyckats få med 7 nomineringar. Juryarbetet tar om möjligt givet rådande läge plats i Potsdam, medan prisceremonin hålls digitalt.

Witnesses

I Mikael Janssons dokumentär som tog form i och med utställningen Witnesses (2018) får vi ta del av en oerhört intim sittning med de sista vittnena som överlevde tyskarnas dödsläger under Förintelsen. De flesta kom till Sverige som unga direkt efter befrielsen, och är idag mellan 90 och 100 år gamla. En omistlig dokumentär.

Guldfeber

I Åsa Blancks dokumentärserie om den osannolika historien bakom stölderna på kungliga myntkabinettet får vi följa med in i en mycket passionerad samlarvärld, bland ett slags brödraskap med ordnar, adel och kungligheter. Där den misstänkte visar sig vara museets högste chef.

Uppdrag granskning och Arlagården

SVT:s granskande journalister som tillhör Uppdrag granskning prisades nyligen med en Internationell Emmy för ”FN och mörkläggningen”, och är i år återigen nominerade i samma kategori för ”Swedbank och penningtvätten”. I Prix Europa är Uppdrag granskning nominerade för tredje året i rad med reportaget ”Arlagården”, där Ali Fegan tar oss med till en mjölkgård i Sverige som vittnar om en verklighet långt ifrån den svenska "Bregottfabriken".

Kalifat

Dramathriller-serien om fem unga kvinnor vars öden flätas samman i en skakande historia om religiös fundamentalism, skapade debatt, satte Play-rekord, hyllades internationellt och Amed Bozan och Gizem Erdogan prisades vid Kristallen för fenomenala rolltolkningar. Serien tävlar även i Prix Italia 2020.

Den stora älgvandringen

I flera tusen år har älgarna vandrat för att komma till sommarens rika betesmarker. I slow-tv konceptet ”Den stora älgvandringen” får vi följa dem genom kameror uppsatta längs med vägen. En mycket omtyckt tittarsuccé som valts ut att tävla i kategorin online media projects.

Prix Iris: Josefin & Florin och Den vackra spelet

Prix Iris är en kategori som samlar program från olika genrer där man belyser mångfald hos europeiska samhällen och tolerans mellan olika kulturer och religioner. I år är den dokumentära kärlekshistorien ”Josefin & Florin” nominerad tillsammans med ”Det vackra spelet”, en dokumentär om mittbackstalangen Odilon Kossonou resa från Elfenbenskusten till Hammarby.

Prix Europa tar plats i Potsdam mellan 18 – 25 oktober, och vinnarna tillkännages den 27 oktober under den i år digitala prisceremonin.

Charlotta Lambertz