Sommaren på SVT

Det blir sommar, precis som alltid. Och det blir Sommarlov från Malmö, Allsång på Skansen med Sanna Nielsen och Morden i Midsomer, precis som det ska.

Programledarna för Sommaröppet som sänds från Umeå och Malmö: Inger Ljung, Fredrik Önnevall, Pia Herrera, Beppe Starbrink och Anne-Marie Rauer. Foto: Janne Danielsson/SVT, Matilda Sandberg/SVT, Markus Lindgren/SVT

Men det blir också reseprogram för oss som längtar bort och en filmfestival hela sommaren - Women make film. Och så klart en rad kriminal- och dramaserier samt en norsk favorit i repris. Dessutom sänder SVT det nya programmet Sommaröppet!

I Sommaröppet får tv-tittarna på måndagskvällar och torsdagskvällar möta människor från hela vårt avlånga land med hjälp av SVT:s lokala redaktioner. Med bas i Umeå utspelar sig Sommaröppet runt om i landet där möten med kända eller aktuella människor kommer att genomsyra programmet. Däremellan kommer det att handla om hälsa, mat och musik. Drönarbilder som visar olika delar av sommar-Sverige förgyller sändningarna och tittarnas egna sommarhälsningar, bilder och videos, till nära och kära de inte kan besöka visas i programmet. Programledare i Umeå är Beppe Starbrink, Inger Ljung och Pia Herrera och i Malmö Anne-Marie Rauer och Fredrik Önnevall.

Det skulle varit en stor sportsommar med fotbolls-EM, OS, Paralympics och friidrotts-EM. Nu är evenemangen uppskjutna eller inställda och nästan all idrott är i ett pausläge. Men i SVT:s Sommaröppet: Sport som sänds måndagar och torsdagar från 27 juli, blir det sport ändå när vi minns tillbaka på stora svenska idrottsklassiker. I varje program återvänder vi till två OS- eller VM-ögonblick som berört svenska folket. Programmen gästas av kända idrottsprofiler, både i studion och via videolänk. Programledare är bland andra Yvette Hermundstad.

- Den här sommaren kommer inte att likna någon annan, mångas semesterplaner har gått upp i rök och därför vill vi satsa på extra bra tv som håller publiken sällskap. Eftersom det kommer att vara svårt att resa, även inom landet, sänder vi Sommaröppet live med nedslag från hela landet när Sverige är som allra vackrast., säger Eva Beckman, programdirektör på SVT om den nya satsningen Sommaröppet.

Då dansbandsveckan i Malung uteblir så vill SVT göra det bästa möjliga för den dansbandsälskande publiken och därför sänds Dansa hemma varje kväll mellan 12 och 17 juli. SVT bjuder då in några av publikens favoritband att uppträda på SVT:s dansbandsscen. De band som är klara hittills är Streaplers, Larz-Kristerz och Martinez. Och dansen, den får ske hemma med de närmaste.

Dessutom fortsätter Sofia Åhmans populära hemmagympa hela sommaren men flyttar nu ut och blir Sommargympa, med nyinspelade avsnitt.

SVT förstärker också sin nyhetsbevakning jämfört med tidigare somrar med två programledare i Aktuellt och 30-minutersprogram. Lokala nyheter sänds även fredag och söndag och förstärkt dygnet runt-uppdatering sker online i SVT:s digitala tjänst SVT Nyheter. Och rapport sänder varje dag klockan 18.00, 19.30 och 21.00.

- Vi står inför en mycket annorlunda sommar och befinner oss fortsatt i ett extraordinärt nyhetsläge. Därför utökar vi vår nyhetsleverans både i sändningstid, lokalt och online mot vad vi normalt gör på sommaren, säger Jan Helin, mediedirektör på SVT.

Söndag 7 juni sänds Agenda special: Partiledardebatt om coronakrisen. För första gången sedan coronapandemin bröt ut möts alla partiledare i en direktsänd debatt i SVT Agenda. Till studion kommer Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Anders W Jonsson (C), Jonas Sjöstedt (V), Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L) och Per Bolund (MP). Programledare är Anders Holmberg.

På SVT Play kommer en rad älskade serier att få längre visningstid. Bland annat den populära kritikerfavoriten Normala människor, som ligger kvar i SVT Play hela sommaren. På Play kan man också titta på samtliga säsonger av Skam från måndag 1 juni, se berättelsen om familjen Kennedy, lösa mordgåtor med kommissarie Morse assistent Lewis, njuta av svensk musikhistoria i Hitlåtens historia eller se dramakomedin Lite som du.

Under sommaren uppmärksammas kvinnliga filmskapare med en 14 timmar lång dokumentärserie. Den prisbelönte dokumentärfilmaren Mark Cousins har gjort Women make film, som berättar kvinnornas filmhistoria. Utöver dokumentärserien visar SVT också över 50 långfilmer regisserade av kvinnor. Det blir allt från klassiska dramafilmer som Min lycka och Älskande par, till stenhårda actionrullar som Strange Days och You Were Never Really Here.

- Vi är extra glada över att kunna bjuda vår publik på en sån fantastisk megasatsning som Women make film, en serie av högsta kvalitet som berättar en hittills oberättad historia, säger programdirektör Eva Beckman.

I tio års tid har SVT sänt världens bästa dokumentärer i Dox. När programmet nu firar tioårsjubileum har SVT valt att reprisera en film från varje år. Att välja var svårt - men slutresultatet bjuder på de bästa bland de bästa. Varje söndag hela sommaren firar vi Dox 10 år på SVT Play och SVT2 med start 14 juni.

För den som gillar fakta börjar i mitten av juni SVT:s nya satsning Världens historia, där SVT har valt ut den bästa historieproduktionen runt om i världen och där svenska akademiker berättar historien. I sommar kommer SVT bland annat att visa Kungahuset Windsor, Häxorna i Salem, Den svenska vikingakvinnan.

Under sommaren visar SVT också en rad K special, med bland andra Marianne och Leonard Cohen, Margaret Atwood och Aretha Franklin. Och för den som kanske inte kan komma iväg på sin semesterresa visar SVT många reseprogram: Julia Bradbury reser runt i den grekiska övärlden och i Australien, Ginos d’Acampo tar oss med till Italien och Richard Ayoade reser effektivt i Travel Man.

Det, och så klart mycket, mycket mer på SVT i sommar.