Våren i SVT

Våren i SVT är fylld av helt nya dramaserier, komedier, thrillers, underhållning och nya samhällsprogram. Men också nya säsonger av uppskattade serier. Här är några av de program som kommer att sändas på SVT i vår.

Kalifat. Pervin (Gizem Erdogan) och Fatima (Aliette Opheim). Foto: Johan Paulin/SVT

Den nya thrillerserien Kalifat har redan mottagits väl av både kritiker och tittare. Serien är skapad av Innan vi dör-duon Wilhelm Behrman och Niklas Rockström och handlar om fem unga kvinnor vars öden flätas samman i en skakande historia om religiös fundamentalism som förför och förgör.

I februari är det premiär för Tsunami, ett psykologiskt spänningsdrama i tre delar som utspelar sig under några intensiva dagar i Stockholm med tsunamikatastrofen som fond. Tsunami ställer frågor om vad som händer med oss när allt ställs på sin spets. Vilka är vi när katastrofen kommer? För manus och originalidé står Sara Kadefors och för regin Henrik Georgsson.

Jill Johnson är tillbaka med en fjärde säsong från sin veranda i Nashville. Under våren får hon i Jills veranda besök av bland andra Mauro Scocco, Miriam Bryant, Shima Niavarani och Mikael Wiehe.

Programledaren Kristoffer Appelquist leder en ny säsong av satirprogrammet Svenska nyheter som förklarar varför saker är som de är, och hur de borde vara, och skämtar om sånt som är politik och sånt som man inte visste var politik.

Eagles, den populära serien om fyra ungdomar, kärlek, rivalitet och vänskap i Oskarshamn är tillbaka i vår med en andra säsong.

Spookys, en serie för alla barn som fascineras av spöken men som är lite för små för Ghostbusters. Yousef ser ditt första spöke och träffar Calle, Herman och Rio som går på Spookys, en skola för dom som kan se spöken.

Gift vid första ögonkastet är tillbaka med tre nya par som ska försöka hitta kärleken i varandra.

George English är en amerikan boende i Sverige om måste betala en större skatteskuld. Av en slump snubblar George över informationen om att det finns 50 miljoner kronor i potten för att lösa Palmemordet och tänker ”hur svårt kan det vara?” We got this är en komediserie av och med Schiaffino Musarra. Andra skådespelare är Alexander Karim, Olle Sarri och Anki Larsson

Den populära arabiska skådespelerskan Madame Deema är tillbaka. I den här nya säsongen, Madame Deemas kärlekresa, träffar hon och maken Ahmad par, skilda par, kära par. Och försöker lista ut vad som är kärlek.

Första säsongen av ungdomsserien Festen utspelar sig under en enda lång sommarnatt i Malmö. Sju ungdomar befinner sig på en fest och hanterar kärlek, vänskap, rykten och hemligheter som kommer upp till ytan. Den hyllade serien återkommer med en andra säsong och börjar sändas i februari. Nu får vi följa ungdomarna i skolan under höstterminen.

I Rapport från 2050 är Lotta Lundgren och Erik Haag tillbaka. Den här gången undersöker de framtiden.

Hur härligt är det egentligen att bo i en småstad, och ska man behöva skämmas för att man inte vill flytta därifrån? I en ny serie tar manusförfattaren och skådespelaren Johanna Runevad fasta på de här frågorna – samtidigt som hon hyllar sin hemstad Falkenberg. I Falkenberg Forever får vi träffa 30-åriga Maria som fortfarande bor hemma hos sin mamma i Falkenberg. Hon hänger med sina kompisar från skoltiden och är lärarvikarie på sitt gamla gymnasium. Enligt henne själv lever hon det perfekta livet.

Den stora älgvandringen visade att så kallad slow TV är något som människor verkligen uppskattar. I vår kommer glädjande nog en ny säsong av älgvandringen. SVT kommer också att för första gången någonsin sända ett slow TV-projekt för barn. På en gård i Västerbotten får tittarna i realtid följa bland annat lamor, kameler, illrar och marsvin. Missa inte Gården: live

SVT ökar också antalet lokala redaktioner från 34 till 37 genom att addera Nyköping, Skara och Kristianstad. Fler journalister på fler platser gör att SVT bättre kan bevaka ett Sverige i förändring.

Allt fler i publiken använder SVT online. Under året ökade tittartiden i SVT Play med över 50%, och SVT Nyheter online når idag var fjärde svensk varje vecka.

Under våren kommer också ett nytt utrikesprogram samt ett nytt debattprogram.

Och sist med inte minst, Melodifestivalen drar igång sina deltävlingar i slutet av januari och i år firar den populära musiktävlingen 60 år och detta kommer naturligtvis att uppmärksammas under årets tävling.

Detta och mycket mer på SVT i vår.

Minna Jonsson

  • PUBLICERAD 22 Jan 2020 - 11.10