SVT fortsätter satsningen på lokal journalistik – nya redaktioner öppnas i Eksjö och Rosengård

På två platser, med olika karaktär och förutsättningar, etablerar SVT nu nya redaktioner. I småländska Eksjö och i stadsdelen Rosengård i Malmö öppnas den 49:e och 50:e SVT-redaktionen. Sedan 2015 har SVT nära nog fördubblat antalet lokala redaktioner.

SVT är hela Sveriges television och det betyder att hela Sverige ska synas i utbudet. År 2015 fanns SVT på 27 orter och nu, under 2023, blir antalet 50. Det är nästan en fördubbling på tio år. Förstärkningen har varit möjlig genom besparingar och rationaliseringar inom administration, teknik och produktion.

Hanna Stjärne

Hanna Stjärne, vd SVT

─ SVT fortsätter att storsatsa på lokal journalistik och vi ser att det ger resultat. De nya redaktionerna har lett till att antalet nyheter från olika delar av landet har ökat kraftigt. Jag är mycket glad över att vi har lyckats rationalisera fram resurser till den här viktiga satsningen, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

─ Den lokala och regionala makten behöver granskas, över hela landet. Att missförhållanden kan avslöjas och att vardagsfrågor lyfts fram ökar medborgarnas tillit till demokratin. I public service blir den lokala journalistiken även synlig i riksutbudet. Det stärker allas vår kunskap om hela Sverige.

Under 2022 öppnades nya redaktioner i Märsta, Sveg, Dorotea och Åmål och för bara några veckor sedan invigdes en ny redaktion i Västervik. De nya redaktionerna har ökat antalet nyheter från sina bevakningsområden markant, visar SVT:s uppföljningar. Under 2022 bevakade SVT Sveriges samtliga 290 kommuner vid minst tre tillfällen per kommun, vilket är ett av flera uppsatta mål.

Under 2023 är det alltså dags för Eksjö och Rosengård som blir SVT:s 49:e och 50:e lokalredaktion. Redaktionen i Eksjö ska i första hand bevaka sex kommuner på det småländska höglandet, förutom Eksjö handlar det om Nässjö, Vetlanda, Tranås, Aneby och Sävsjö. Redaktionen hör till SVT Nyheter Jönköping.

Foto: Bengt Ljunggren/SVT

─ Området kring Eksjö på småländska höglandet är spännande, och en bit av länet som vi kanske inte alltid lyckats bevaka tillräckligt mycket. Här finns många små och halvstora orter, som tillsammans ändå har en befolkning som en större svensk kommun. En resa i området bjuder på bland annat små lantbruk, skogsnäring och gamla bruksorter, men också nya satsningar för framtiden. Vi tror att en bättre närvaro här kommer hjälpa till att bredda bilden av hur Sverige ser ut idag, säger Daniel Rundqvist, redaktionschef på SVT Nyheter Jönköping.

Göran Eklund

Foto: Firaz Razak/SVT

I stadsdelen Rosengård i Malmö bor cirka 35 000 människor.

─ Vi ser hur vår journalistik berikas av att vi är på plats. Att ha redaktion på Rosengård innebär att vi kan fördjupa bilden av Skånes troligen mest kända stadsdel. Att Rosengård är ett särskilt utsatt område kommer vi såklart att rapportera om, liksom flera andra aspekter av vardagslivet här, säger Göran Eklund, redaktionschef på SVT Nyheter Skåne.

Att de nya redaktionerna gör skillnad syns bland annat i hur antalet nyheterhar ökat från områden där de nya redaktionerna etablerats. Ett av SVT:s uppdrag är att öka den journalistiska bevakningen av svagt bevakade områden.

Här skriver SVT:s vd Hanna Stjärne om SVT:s historiska utbyggnad av den lokala journalistisken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.