Text-tv fyller 45 år

SVT Text startade den 12 mars 1979 och trots konkurrensen från andra nyhetstjänster så lever plattformen kvar än idag.

Foto: SVT

– Enligt Mediebarometerns mätning Länk till annan webbplats. från 2022 används text-tv dagligen av 15 procent av svenskarna i åldrarna 9–85 år. Det är i högre grad äldre människor som använder text-tv, bland 65–85-åringarna används den av 28 procent. Det märks även på de som hör av sig, säger Erik Aldaeus, reporter på SVT Nyheter Riks Online och som jobbat med text-tv i över 20 år.

Vad tror du är anledningen till att så många använder tjänsten?

– Det är fortfarande en väldigt bra nyhetstjänst. Folk är vanemänniskor och man fortsätter använda tjänsten så länge man tycker att den är bra. Man får rubriken och en snabb överblick om det som har hänt. Innehållet och tonen är strikt. Jag tror också att det till stor del är sportens förtjänst: tabeller och resultat är väldigt lättillgängligt och enkelt att nå. Jag tror att många sportintresserade använder text-tv, säger Erik Aldaeus.

Hur går det till när man skapar text-tv-nyheter?

– Vi följer SVT Nyheter och har koll på TT-flödet. Vi gör ingen egen journalistik utan vi ”text-tv-fierar” nyheter och TT-material. Det handlar mycket om att korta texter då det är platsbristen som är utmaningen för oss. I en vanlig artikel har man mer plats för bakgrund. Vi måste hålla oss extremt kort. Vi skriver in texten i en svart ruta som ser ut ungefär som en miniatyr-text-tv, säger Erik Aldaeus.

Han fortsätter:

– Vi som jobbar med text-tv är väldigt självgående. Vi har två pass med bemanning från 06:00 till midnatt, med en reporter på respektive pass. Idag är vi flera olika personer som arbetar med både text-tv och webben. Vi är tre kvar från den gamla tiden som var text-tv-reportrar.

Går det att läsa text-tv-nyheter på fler ställen än på tv:n?

- Det finns en flik i SVT Nyheters app och även från webben svt.se/texttv. Det finns faktiskt även appar som privatpersoner har gjort som man kan ladda ner och ha text-tv via sin telefon. Det finns en omsorg av formatet från publiken, säger Erik Aldaeus.

Firar ni ”födelsedagen” på något sätt?

- Det blir lite firande med tårta i eftermiddag, avslutar Erik Aldaeus.

Erik Aldaeus i grön skjorta framför en dator

Erik Aldaeus, reporter på SVT Nyheter Riks Online har jobbat med text-tv i över 20 år. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Fakta Text-tv:

  • Den 12 mars 1979 sände SVT Text ut sin första text. Sverige är därmed det land i världen som haft text-tv längst. Brittiska BBC var först, 1974, men lade ner sin teletext 2012.
  • Text-tv används dagligen av 15 procent av svenska befolkningen i åldrarna 9–85 år.
  • Användningen något högre bland män, 18 procent. Bland kvinnor ligger den på 12 procent.
  • Det är skillnad i användning bland åldersgrupperna. Bland yngre medieanvändare, 25–44 år, är andelen 7 procent. Bland de äldre, 65–85 år, är siffran 28 procent.
  • Mängden tid som svenskar använder text-tv är 1 procent av dygnet, eller 3 minuter per dag.