Sommaren i SVT

Som det gamla ordspråket lyder. det finns inget dåligt sommarväder, om det regnar kan man se på tv. Här kan ni läsa om ett urval av det som visas i SVT i sommar. Självklart är det ingen riktig sommar utan Allsång på Skansen och Sommarlov men sommaren bjuder på så mycket mer!

Älskade Samir

Älskade Samir är en svensk dramaserie, en coming of age-berättelse som inleds när Samir (Amed Bozan), en neurotisk studerande 30-åring, en dag kommer hem och upptäcker han att hans flickvän sedan tio år tillbaka, Nasrin (Nina Rashid), har lämnat honom. Det handlar om vårt mänskliga behov efter kärlek och något att tro på – genom ögonen på en generation som lever med separationsångest och i stark förvirring kring tradition, kultur och religion.

Premiär 26 maj.

Vilda kockar

Mot den vackraste bakgrund som skådats i ett matlagningsprogram leder kocken Niklas Ekstedt programmet där sex kändiskockar med hjälp av ved, knaster, rök och smak av den norrländska vildmarken tävlar om vem som kan laga godast mat över öppen eld. De tävlande kockarna är Erik Videgård, Filip Poon, Zeina Mourtada, Lisa Lemke, Leila Lindholm och Erik Brännström.

Premiär 1 juni

Drömlandet

Carina Bergfeldt drömmer om att en dag flytta till Texas men plågas samtidigt av kluvna känslor för USA. Tareq Taylor har alltid drömt om att få göra en resa i matens tecken i sydstaterna. Tillsammans ger de sig ut på en roadtrip från Houston till Nashville för att ta temperaturen på landet i väst som påverkar oss i Sverige så ofantligt. Är USA verkligen ett drömland eller hur är det egentligen?

Premiär 1 juni

Sommarlov

SVT storsatsar på historia under 2023 och Sommarlov hakar på! Med hjälp av humor och fantasi gör Sommarlov i år en historisk tidsresa. Programledarna kommer vara med om äventyr som utspelar sig under tre tidpunkter: medeltiden, upplysningstiden och 1980-talet. Som vanligt gästas programmet av artister och en rad välkända barnprofiler och mot slutet av sommaren avslöjas det vem som är Sommarskuggan nr 8!

Premiär 12 juni

Babels sommarspecial

Gott om tips på pocketböcker och annan sommarläsning lovas i detta specialavsnitt av Babel. Jessika Gedin tar oss ut ur studion, ut i den somriga naturen, för att träffa bland annat Jo Nesbø och Maria Maunsbach.

18 juni

ABBA: Livet, karriären och återföreningen

Den här berättelsen tar vid där den enorma framgångssagan ABBA gick mot sitt slut. 1982 valde Frida, Agnetha, Björn och Benny efter inre slitningar att gå skilda vägar. Vi får här följa deras musikaliska och personliga resor åren efter ABBA, med livets alla med- och motgångar, fram till återföreningen 2021.

20 juni

Nationaldagen

Tisdag 6 juni – Sveriges nationaldag – firas stort i SVT. Vi uppmärksammar också att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung. SVT:s sändningar inleds kl 18.30 med en timmes talkshow, Sverige firar 6 juni, med Tara Moshizi som programledare. Nationaldagen firas därefter högtidligt på Sollidenscenen på Skansen med Anne Lundberg och Micke Leijnegard som kvällens programledare.

Midsommarkonsert

Från västkustpärlan och Evert Taubes ö Vinga bjuds vi på sång och musik från Elisabeth Andreassen, West of Eden, Amanda Werne, David Ritschard, Päyam och Martin Bagge. Tomas von Brömssen lotsar oss genom idyllen och äventyren i Taubes värld på midsommarafton i SVT.

Allsång på Skansen

I sommar får Sverige en ny allsångsledare när Pernilla Wahlgren intar Sollidenscenen på Skansen. Med sin stora karisma och musikens kraft krokar hon arm med tv-tittarna och publiken under åtta somriga tisdagskvällar. Förutom allsång kommer Pernilla bjuda på sig själv och mängder av gästartister, humor och överraskningar.

Premiär 27 juni

Laxbralla

Laxbralla gör efterlängtad comeback. Vi får möta såväl gamla som nya karaktärer och se sketcher med orten-killarna som bara pratar om känsliga ämnen, den oerhört svartsjuka flickvännen, dansbandet Sven-Ali och operatören från SOS Alarm som inte tar larmsamtalen på allvar. Simon Garshasebi och Babak Yousefi skriver manuset och spelar dessutom tillsammans med välbekanta ansikten som Louise Nordahl och Athena Afshari.

Premiär 23 juni

Två starka dokumentärer av Tom Alandh!

Kåge Jonsson – vardagens betraktare

Trots att han gjort några av televisionens mest folkkära dokumentärer är det få som vet vem Kåge Jonsson är. I 35 år har han och Tom Alandh varit arbetskamrater och lika länge har de gruffat om hur en dokumentärfilm ska vara. I Tom Alandhs film om Kåge Jonsson får vi se utdrag ur några av de över hundra filmer Kåge Jonsson gjort.

Premiär 21 maj

Beskedet

Pianisten Stefan Nilsson har gjort sig mest känd som kompositör av musik till omtyckta filmer och tv-serier. I februari 2023 fick han efter en tids sjukdom ett chockartat besked – han lider av den obotliga sjukdomen ALS. Stefan Nilsson och hans fru Charlotte Hasselquist Nilsson tog kontakt med Tom Alandh och det resulterade i ett samtal om livet, kärleken och Stefan Nilssons rika musikgärning.

Premiär 11 juni

Första dejten

Säsong 6. Den ofrivillga ensamheten är tuff och att finna kärlek kan vara svårt. Men Sveriges mest kärleksfulla restaurang fortsätter bjuda in singlar från landets alla hörn på blinddejt. Vi möter bland annat en Godzillafantast, en äldre dam i motorcykelhjälm, robotdans och skönsång. Starka historier blandas med hysteriska skratt, tårar och kramar.

Premiär 13 juni

Nordic Beats

Trots att den elektroniska dansmusiken andas Miami eller Ibiza så är den många gånger skapad under långa mörka vintrar runt om i Norden. Bland fjordar, fjäll och glaciärer finns allt från nyfikna pionjärer till hitskapande miljonärer.

Många artister medverkar, bland annat Röyksopp, Darude, Aqua, E-Type, Icona Pop och Vito Ingrosso.

Premiär 14 juni

Hjälp, vi har köpt en bondgård!

Nu är det dags för den fjärde sommaren ute på Kalles och Britas bondgård. De har en mängd projekt som de vill genomföra: en klosterträdgård ska anläggas, ett utekök ska byggas, jaktstugan ska göras fri från de 2 000 möss som bor där och ett utedass ska snickras ihop. Brita börjar tröttna på kaoset med alla får, grisar, höns och kossor som hela tiden rymmer. Håller äktenskapet för ännu en sommar på gården?

Premiär 17 juli

Extra Ekstrand

Erik Ekstrand hjälper oss att navigera genom ett samhälle fyllt av missuppfattningar och alternativa sanningar. Vi dyker ned i mängder av kontroversiella och aktuella ämnen som engagerar unga vuxna och som det surras om i sociala medier. Erik Ekstrand möter alla slags människor med olika bakgrunder och bemöter alla med samma frågvisa respekt. När han låter alla prata till punkt leder det till lika delar underhållning, fascination och lärande. Ämnena angrips med både lekfullhet och stort allvar.

Premiär 20 augusti

1 mot Sverige

Det direktsända frågesportprogrammet med Babben Larsson kommer tillbaka i höst. Nytt för i år är att Ahmed Berhan är ny som sidekick tillsammans med Erik Ekstrand.

Premiär 25 augusti

Sommaren bjuder på flera utländska dramaserier!

Nolly

Tv-stjärnan Noele Gordon spelade huvudrollen i den brittiska såpaserien Crossroads som sändes i ITV, dåvarande ATV, fem dagar i veckan från 1964 till 2003. När Noele hastigt skrevs ut ur serien 1981 var det ett ämne som diskuterades i alla brittiska hem och spekulationerna om vad som egentligen hände är fortfarande många. Russel T Davies (Queer as Folk 2022, En engelsk skandal 2018) har skrivit manus till tv-serien Nolly, där Helena Bonham Carter spelar Noele ”Nolly” Gordon.

Premiär 24 maj

Morden i Barking

I Morden i Barking, en uppmärksammad brittisk true crime-serie som börjar streamas på SVT Play från onsdag 31 maj spelar Stephen Merchant, välkänd brittisk skådespelare och manusförfattare till bland annat The Office, rollen som mördaren och våldtäktsmannen Stephen Port. Port dömdes till livstids fängelse för fyra mord han begick mellan 2014-2016.

Premiär 31 maj

Happy Valley

De två mycket populära säsongerna av polisdramat Happy Valley visades i SVT hösten 2014 och hösten 2016. Nu är det dags för den, av många något oväntade, tredje säsongen med Sarah Lancashire som polisinspektör i Yorkshiredalarna.

Premiär 4 juni

Vår lilla hemlighet

Den andra säsongen av Vår lilla hemlighet avslutades med att Max (Mark Bonnar) reste till sin bror i Chicago. Det första som händer i den tredje och sista säsongen, är att bröderna återvänder till Edinburgh och omedelbart blir kidnappade. De tvingas slåss mot både gamla och nya hot och frågan är om de kommer att få det lyckliga slut som de längtar efter. Eller är livet emot dem ytterligare en gång?

Premiär 7 juni

Normala människor

Normala människor, baserad på Sally Rooneys roman med samma namn, handlar om Connell (Paul Mescal) och Marianne (Daisy Edgar-Jones) som växer upp i samma småstad på Irland. Han är en populär fotbollskille, hon kommer från en rik familj, men är mycket ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra och kort därefter gör de slut. Livet går vidare och när de börjar plugga på universitetet är det i stället Marianne som är den populära och Connell den ensamma.

Premiär 14 juni

Conversations with Friends

Frances (Alison Oliver) går på Trinity College tillsammans med Bobbi (Sasha Lane). De var ett par ett tag för länge sedan och har förblivit goda vänner. När de lär känna Melissa (Jemima Kirke) och hennes skådespelande man, Nick (Joe Alwyn) börjar Frances och Bobbis relation att krackelera, och blir ännu sämre när Frances inleder ett förhållande med Nick. Sally Rooney har skrivit boken som Conversations with friends är baserad på.

Premiär 21 juni

Morden i Midsomer

Den 23:e säsongen av Morden i Midsomer visas, som traditionen bär, när Allsång på Skansen har avslutat sin linjära sändning. John Barnaby (Neil Dudgeon) och Jamie Winter (Nick Hendrix) löser nya mord i Midsomer med avsnittstitlar som The Blacktrees Prophecy, The Debt of Lies, A Grain of Truth och Dressed to Kill.

Premiär 27 juni

Ett fall för Vera

Den 77-åriga Brenda Blethyn fortsätter att lösa mordfall i den tolfte säsongen av Ett fall för Vera som har premiär på SVT Play och i SVT1 tisdag 25 juli. I de fyra avsnitten löser kriminalkommissarien Stanhope ett mord på en kommunalarbetare, en före detta soldat, en polis och föräldrarna till ett litet barn.

Premiär 25 juli

Barnmorskan i East End

Söndag 16 juli sänds julspecialen av Barnmorskan i East End, som är en inledning till den elfte säsongen av serien. Det är som vanligt en fullspäckad julhelg för alla på Nonnatus House, inte bara med ett bröllop utan också med alla blivande mödrar och nyfödda. Den elfte säsongen av Barnmorskan i East End har premiär söndag 23 juli och då har handlingen flyttats fram till påsken 1966.

Premiär 23 juli

I SVT kan man i sommar också se ett flertal långfilmer, till exempel UFO Sweden, Jag är Zlatan, Länge leve bonusfamiljen.

Sport

SM-veckan är tillbaka i Umeå för andra gången och kör igång den 27 juni. Den här gången står björkarnas stad värd för en sommarvecka. 2014 arrangerade Umeå SM-veckan vinter. SVT direktsänder och i år är triathlon och klättring tillbaka i SM-programmet, liksom radiostyrd bilsport.

SVT direktsänder Diamond League-säsongen drar igång fredag 5 maj och avslutas 17 september.

SVT direktsänder från två stora ridsportarrangemang i sommar. 16-18 juni avgörs den sjunde av 16 deltävlingar av Global Champions Tour på Stockholms stadion med elitryttare från hela världen. Från Falsterbo Horse Show direktsänder SVT 14-16 juli, då det blir bland annat nationshoppning och nationsdressyr, samt två Grand Prix-hoppningar.

Världsmästerskapen i simning avgörs i japanska Fukuoka 23-30 juli. SVT direktsänder och eftersom Fukuoka ligger sju timmar före Sverige kommer finalpassen att avgöras dagtid.

Den 14 augusti drar Fotbollsstudion igång och följer Allsvenskan efter sommaruppehållet.

Allt detta och mycket, mycket mer kan du se i SVT i Sommar!