Dokumentärfilmen PUSH tilldelas specialpris vid Prix Italia.

Dokumentärfilmen PUSH tilldelas Signis Special Prize vid Prix Italia, ett pris om delas ut av the World Catholic Association for Communication, till ett program som bidragit stort med att främja mänsklig värdighet. Senaste gången en dokumentär som SVT haft del i tilldelades detta pris var 2009 med Nahid Perssons ”Drottningen och jag”.

Scen ur den prisbelönta dokumentären PUSH av regissören Fredrik Gertten. Foto: Janice dAvila

– Vi är otroligt glada och stolta över att Push vinner Prix Italia. Push ställer den brännande frågan om vem som ska ha rätt att bo i världens städer, en global problematik som är mycket relevant även i Sverige. Fredrik Gertten är en av våra mest framstående dokumentärfilmsregissörer och både han och filmen är verkligen värda detta fina pris. Axel Arnö, tf programchef SVT Dokumentär

– Vi på WG film är väldigt stolta över den fantastiska resa som vår film PUSH fått över världen. Redan nu visad i över 50 länder. Prix Italia-priset värmer extra eftersom det också skiner på vår mest trogna samarbetspartner SVT och andra public service-bolag som har medfinansierat filmen. Margarete Jangård, producent WG film

Filmens regissör Fredrik Gertten är på plats i Milano och tar emot priset.

– En stor glädje att vår film tar hem ett så klassiskt TV-pris. Det är en film som berättar om en politisk och ekonomisk verklighet som plågar medborgare i många länder. Jag hoppas förstås att filmen nu kan få möta en ännu större publik. Att samtalet om bostadskris och ojämlikhet fördjupas, säger han.

Prix Italia har sedan 1948 delat ut utmärkelser till radio, tv och webbproduktioner från hela världen med pristagare som Samuel Beckett, Ingmar Bergman och Federico Fellini. Från SVT var i år även Lerins lärlingar i Brasilien nominerad till Prix Italia, i kategorin TV performing arts, som det enda nordiska bidraget i den kategorin.