”SVT möter mörka tider med mer journalistik”

SVT:s vd Hanna Stjärne om extrasatsningar på Lilla Aktuellt, digital verifiering av information och vetenskapsjournalistik.

Bild på SVT:s nyhetsredaktion

För fyra år sedan kom de första larmrapporterna om ett nytt virus, covid-19. Några månader senare var pandemin ett faktum. Därefter har en lång rad allvarliga kriser adderats på varandra. Rysslands anfallskrig mot Ukraina, kriget mellan Israel och Hamas och det lidande som drabbat civila både i Israel och i Gaza. Och till det allvarliga världsläget kommer kriserna i Sverige: gängkriminaliteten med mord och sprängningar, den höjda terrornivån och den långa processen för Sverige för att nå medlemskap i Nato. Och allt det här sker mot fonden av en tuff samhällsekonomi och klimatförändringar.

Ibland behöver vi nog alla stanna upp och hämta andan vid tanken på de allvarliga händelser som präglat de senaste åren. På SVT har vi ställt oss frågan: Vad krävs av SVT i just den här tiden?

Svaret är att SVT ska stå kvar stadigt i sitt uppdrag att vara i allmänhetens tjänst. Utbudet ska vara brett och varierat och alla ska kunna hitta något att tycka om. Det kan vara gemenskapen i att titta på Julkalendern tillsammans eller att få mer kunskap i Historien om Sverige. Och så är SVT:s journalistik viktigare än någonsin. SVT:s journalister ska fortsätta rapportera, granska och fördjupa. I en osäker och svårnavigerad tid behövs opartisk och saklig journalistik.

SVT satsar därför på journalistik som behövs extra mycket just nu. Det rör sig om satsningar inom tre områden:

  • SVT verifierar. Det handlar om att verifiera och faktagranska på nya sätt, i ett nyhetsflöde där desinformation, rykten och falsk video riskerar att ta överhanden. SVT har redan en grupp journalister, vi kallar den Rysslandsdesken, som haft till uppgift att närgranska och verifiera material från kriget i Ukraina. Vi tillsätter nu fler journalister med spetskompetens som bilder en verifieringsdesk som också får utökat bevakningsområde, särskilt för kriget mellan Israel och Hamas.
  • Lilla Aktuellt. Barn idag har en uppväxt som präglas av de mörka tiderna. De möts av rykten och brutala bilder i sociala medier. Därför utökar vi resurserna till Lilla Aktuellt som får möjlighet att göra fler chattar och specialsändningar. Lilla Aktuellt gör regelbundet chattar där barn ställer frågor som: Jag är rädd för att det ska bli en skjutning där jag bor, vad ska jag göra? Varför är det så många krig just nu? Och: Blir ni aldrig ledsna av att rapportera om så många hemskheter? Lilla Aktuellt tar barnens frågor på allvar och möter dem med nyhetsjournalistik som förklarar.
  • SVT Vetenskap. SVT vill stärka vetenskapsutbudet i en tid när konspirationsteorier frodas. SVT:s spetskompetens inom populärvetenskap, vetenskapsjournalistik, forskningsförankrade faktaserier, naturprogram, historia, teknik, klimat och miljö. Den nuvarande vetenskapsredaktionen ingår, men det här är en större satsning som inkluderar progamproduktion i både Stockholm och Umeå. En ny utbudsansvarig för SVT Vetenskap ska rekryteras.

Satsningarna görs trots att SVT är mitt i genomförandet av ett sparpaket Länk till annan webbplats., nödvändiga på grund av ett högt yttre konstadstryck. Inflationen drabbar SVT på samma sätt som andra företag. Vi gör allt vi kan för att spara på sådant som inte drabbar programmen och därmed publiken. Men det är samtidigt vårt ansvar, vår skyldighet, att göra journalistiska satsningar på det som är mest angeläget nu och i den närmsta framtiden. SVT står fast i uppdraget att vara till för alla. SVT möter mörka tider med mer journalistik. Det är därför vi finns.