Underhållande kunskap som hjälper dig att sova gott

Nästan hälften av befolkningen har problem med sin sömn. I programmet Sov gott vill David Batra öka kunskapen om sömn så att fler kan sova bättre.

Folkhälsomyndigheten genomför regelbundet en nationell studie om befolkningens hälsa. Och enligt den senaste folkhälsostudien från 2021 har nästan hälften av alla svenskar sömnbesvär. Det är en hög siffra, med tanke på att en god nattsömn gör att vi lättare klarar av stress och påfrestningar under dagen. En god sömnhälsa kan också minska risken för sjukdomar. Så vad kan SVT göra åt detta folkhälsoproblem? Genom underhållande kunskap hoppas vi nå publiken i ett angeläget ämne. Kanske kan vår programserie hjälpa människor att sova bättre?

SVT i Göteborg har utvecklat och producerat den nästan fyra timmar långa faktaserien Sov gott med David Batra, som snart har premiär på SVT. David Batra är själv en av dem som har problem med sömnen, och för att lära sig sova gott har han samlat fyra personer med olika sömnproblem för att tillsammans med sömnforskaren Christian Benedict få verktyg och hjälp. Christian utsätter även David för en rad experiment för att undersöka hur bristen på sömn kan påverka hälsan.

Om man själv har svårt att sova finns det inte mycket som provocerar mer än människor som tycks kunna somna hur, var och när som helst. I kortserien Supersovarna med programledaren Assia Dahir ställs fyra deltagare som anser sig vara mästerliga sovare emot varandra i ett antal utmaningar där allt ifrån lövblåsar till paradorkestrar kommer störa deras sömn. Det hjälper inte att försöka sova räv – alla deltagare är utrustade med ett digitalt sömnband som visar exakt hur djupt och länge de verkligen sover. Supersovarna är ett exempel på en underhållande faktaserie i kortformat som förmedlar vetenskap på ett sätt som förhoppningsvis tilltalar en yngre publik online.

Sömnsatsningen paketeras i en sömnlista på SVT Play, där även innehåll från Din Hjärna och Fråga Doktorn till Beppes Godnattstund ryms med sömnrelaterat innehåll. Själv ser jag fram emot play-listan ”tråkig tv att somna till”, som Sov Gott-redaktionen satt ihop från Öppet Arkiv.

Med så stora sömnbesvär som många har räcker det inte att släcka lampan och somna till mobilscrollande eller vyssas till sömn av en enkel vaggvisa. Det behövs bred och djup kunskap som lär oss att sova gott! Och det hoppas jag att SVT kan bjuda på när vi satsar på underhållande bred kunskap som engagerar publiken, och som fortsatt gör SVT till en självklart lysande samlingsplats för kunskap och gemenskap.

Anna Luuk Priske, faktabeställare SVT

P.S. Om kunskapen i sömnsatsningen trots allt inte hjälper kan man helt ovetenskapligt även komma till ro genom att nynna på min barndoms godnattvisa som min mamma sjöng på mjuk norska, och som jag även själv nattade mina barn med:

So, ro, lille du
Nå er dagen over
Alle mus i alle land
Ligger nå og sover

So og ro og tipp på tå
Sov min vesle pode
Reven sover også nå
Med halen under hodet

(Klatremus voggevise med text av Thorbjørn Egner)


Sov Gott och Supersovarna har premiär på SVT1 och SVT Play torsdag 20 april