Artificiell Intelligens ger publiken mer

Upplever du precis som jag att omvärlden snurrar allt snabbare? När det gäller den tekniska utvecklingen, inte minst inom tv-industrin, så har det faktiskt aldrig gått lika fort som nu.

Adde Granberg. Foto: Eva Edsjö/SVT

Sett från min horisont börjar därför en mycket spännande resa nu. Den 11 januari startar SVT tester av automatiserad undertext vid livesändningar.

Som teknikdirektör på SVT är min ambition att ständigt dra nytta av forskning och innovation som grund för kontinuerlig och säker teknikutveckling. Alltid till förmån för publiken. Så när kartan för en hel bransch just nu håller på att ritas om, på ett sätt som kan öka värdet för publiken, är jag mer angelägen än någonsin att omfamna det nya.

En central del i Public Service-uppdraget handlar om att det ska vara enkelt och gå snabbt för alla att kunna ta till sig av nyheter och tv-program. Ska vi på SVT lyckas med det måste vi leva som vi lär. Ny teknik är en möjliggörare, inte bara för att komma närmare publiken, utan också för att förflytta resurser mot att öppna upp för mer journalistiskt innehåll och fler spännande programsatsningar. Teknisk innovation banar väg för mer tv.

På SVT ser vi tillgänglighet som en stark värdeindikator. Det är därför ingen slump att vi nu fortsätter utforska AI (Artificiell Intelligens) och dess kapacitet. AI möjliggör tillgänglighet där vi inte kunnat bidra med det tidigare.

Redan tidigt 2020 rullade vi ut de första testerna av automatiserad undertext, då för SVT:s lokala nyheter i SVT Play. Numera är automatiserad undertext på lokala nyheter en etablerad och välanvänd tilläggstjänst. Men vad som hittills inte varit möjligt är att använda automatiserad undertext vid livesändningar. Fram tills idag.

Tillsammans med hela SVT vill jag gärna veta vad just du tycker. Testerna kommer att pågå två timmar om dagen under tre veckor, och omfattar programmet Forum i SVT Play. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Så häng med, tyck till och hjälp oss på så sätt förbättra upplevelsen av ett nytt sätt att texta live med hjälp av AI.

SVT Forum bild från SVT Play