Musik som lyser upp vintermörkret

Nu när året är som mörkast, och många går en oviss jul till mötes i covid-andans tidevarv, vill SVT erbjuda ett rikt musikutbud som lyser upp vintermörkret.

Notblad med en hand och penna

Foto: Bertil S:son Åberg/SVT

Musikkalendern skapades på kort tid, med en lucka varje dag. Från den 1 december till och med 24 december erbjuder SVT en stund med musik, gemenskap, värme samt en hälsning från 24 artister. Visst har ni inte missat den fina spellistan på SVT Play med bland andra Amason, Darin, Måns Zelmerlöw, Zikai, Silvana Imam & Marzena, Tomas Andersson Wij, Sofia Jannok och Sabina Ddumba. För mig har det snabbt blivit en mysig och kreativ start på dagen, och ett sätt att upptäcka några nya artister jämte de uppdateringar som PSL kontinuerligt presenterar.

Musikhjälpen har också lagt om produktionen på rekordtid, och sänds från en produktionslokal i Stockholm utan publik istället för från Norrköping. Under veckan får de besök av ett stort antal engagerade artister (på behörigt avstånd) och musiken står i centrum oavsett.

Nu under Nobelveckan kan vi njuta av Nobelkonserten med Kungliga Filharmonikerna och i helgen sänds Luciamorgon från hembygdsgården i Jukkasjärvi. Samiska inslag förhöjer Luciaprogrammet som sägs bli ett magiskt vackert utomhusevenemang. I jul kan vi även njuta av musiken från dramaserien Vår tid är nu tillsammans med skådespelaren Charlie Gustafsson. På scenen ryms förutom Radiosymfonikerna även ett band och två solister; Moneybrother och Viktoria Tolstoy. SVT bjuder också på en julkonsert med Orphei drängar, Adolf Fredriks julkonsert, Trettondagskonserten, julspel från Göteborg och Sissels Jul.

Och vill du sjunga med så kommer snart Hemmakören! Tre julsånger har landets körsångare som inte haft möjlighet att ses övat in via SVT Play och skickat in via Duo-appen; Stilla natt, Gläns över sjö och strand och Jul, jul strålande jul. Känn gemenskapen och sjung med hemifrån soffan i en digital coronasäker allsång!

Efter julhelgen sänder SVT två konserter: Darin från Globen, med gästartisterna Miss Li och Eagle-Eye Cherry. Och så en nyinspelad pandemianpassad konsert med Ulf Lundell från Cirkus.

SVT kommer också fortsätta öppna upp många scenföreställningar på SVT Play som annars är stängda för publiken. Public service har ju en viktig roll i att tillgängliggöra scenkonst i hela landet och extra mycket just nu. SVT Scen har under året publicerat hundratals föreställningar på SVT Play. Ett exempel är fantastiska Kite på Kungliga Operan som visades i Kulturstudion härom lördagen. På SVT Play i jul finns även K Specials Amazing Grace där Aretha Franklin under två konsertkvällar 1972 sjunger i en baptistkyrka i Los Angeles. 1 47 år låg föreställningen och samlade damm, men såg dagens ljus i och med dokumentärfilmen. En musikpärla bland många andra att se fram emot i mellandagarna.

Musiken berikar och gör vintermörkret lite ljusare. Tack alla som bidrar till starka musikupplevelser på SVT! Och tack för all kärlek som strömmar in till SVT från publiken.