Svt.se får tydligare fokus på nyheter

Jan Helin skriver om tankarna bakom nya, omgjorda förstasidan på svt.se.

Förstasidan på svt.se görs nu om för att få ett tydligare fokus på nyheter och samtidigt visa vägen till våra huvudtjänster SVT Play och SVT Barn. I praktiken betyder detta att förstasidan på svt.se blir en toppnavigation till SVT:s huvudtjänster SVT Play, SVT Nyheter och SVT Barn.

Användaren kommer att uppleva att SVT.se i grundläget börjar på SVT Nyheter, men att man lätt klickar sig vidare till våra övriga tjänster. Det gäller också tv-tablån och företagsinformationen under Om SVT som tidigare legat allra längst i botten på svt.se.

SVT Nyheters nuvarande sajt blir densamma som svt.se. Förändringarna innebär också att vi på förstasidan skapar utrymmen för marknadsföring av SVT:s program, likt annonser för vårt utbud. Ett antal tydliga ytor kommer också att exponera tv-program från SVT Play.

Förändringarna bygger på två saker. Dels en analys av användningen av svt.se som visar att majoriteten av besökarna går till svt.se för att få nyheter. Dels för att vi vill tydliggöra att våra huvudtjänster är SVT Play, SVT Nyheter och SVT Barn. Självklart finns också vägen till vår programtablå för SVT:s broadcastkanaler kvar.

Med dagens utveckling har svt.se kommit att bli en adress, inte ett eget varumärke eller tjänst. Istället ser vi exempelvis att SVT Plays absolut kraftigaste tillväxt sker på de stora smart tv-skärmarna och i mobilen. Där hittar användarna SVT Play som app -  i dag vår viktigaste tjänst för tv-program. SVT Play kommer att finnas kvar som sajt på öppen web så långt fram vi kan se och vi är därför måna om att det ska vara fortsatt lätt att hitta SVT Play från svt.se.

Det vi lanserar i dag är en första version av svt.se, den kommer gradvis att uppdateras med fler funktioner.

Den befintliga A-Ö-sidan för aktuella program kommer att finnas kvar som tidigare, men peka direkt till programinformationen i  SVT Play istället för som i dag till ett programkort som inte leder vidare till själva programmet. En svaghet i början är att vi via denna väg inte kommer att kunna erbjuda information om kommande program. Det är dock mycket få användare som i dag går den vägen för information om kommande program. Vi arbetar vidare på en lösning för det. 

Apparna kommer inte att påverkas av omgörningen av svt.se:s förstasida.

Jan Helin, programdirektör SVT

PUBLICERAD 6 Dec 2017 - 11.30