"Köttets lustar" undersöker vårt förhållande till kött

Vi svenskar äter mer kött än någonsin. Sedan mitten av 1980-talet har köttkonsumtionen per person ökat med 50 procent. Samtidigt ljuder kritiken allt högre, vi skapar för stora problem i fråga om djuretik, hälsa, miljö och klimat. Vi är många som älskar att äta kött och som då och då ställer oss frågan utan att nödvändigtvis svara - borde jag äta mindre kött? Och i så fall varför?

Henrik Schyffert Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I SVTs nya serie ”Köttets lustar” undersöker komikern Henrik Schyffert sin egen inställning till köttätande. Själv älskar han kött och har knappt haft en köttfri dag sedan han föddes. Han får en utmaning av sin son, som tycker att hans pappas köttätande är ett hyckleri. Kommer han att klara av att lära känna ett djur och sedan äta upp det? Först i del tre får vi veta hur det går med den saken. Längs vägen undersöker serien köttindustrin och tar reda på hur köttätandet påverkar hälsa, miljö och klimat.

Henrik tar hem två grisar som husdjur och scenariot är naturligtvis tillspetsat – experimentet går ut på om hans förhållningssätt förändras av att han lär känna djuren som individer.

SVT vill med den här serien upplysa i en av vår tids stora frågor. Globalt sett väntas köttkonsumtionen fördubblas fram till år 2050 så frågan kommer inte att minska i vikt. Det finns mängder av forskning som visar att både djuren, planeten och vi själva skulle må bättre av att kurvan bryts.

Bland unga kvinnor i Sverige (16-20 år) uppger så många som var femte att de inte äter kött, men att helt sluta är ju inte det enda alternativt till förändrad köttkonsumtion. Tittarna får dra sina egna slutsatser om de på något sätt ska förändra sitt köttätande i någon riktning. Och vi är många som i likhet med Henrik Schyffert velar och vet ganska lite om konsekvenserna av våra val. Därför hoppas vi med vår serie kunna bidra med perspektiv och kunskap i en högaktuell framtidsfråga.     

Premiär på torsdag i SVT1 kl. 21 och på SVT Play.

  • PUBLICERAD 6 Dec 2017 - 09.50