Fika med SVT - ett projekt som gör skillnad

Vi lyssnar för att bli bättre, skriver Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen.

Min egen första fika-träff ägde rum i en förläsningssal på Kungliga tekniska högskolan i fredags. Studenterna Åsa Linder, Olof Lindman och Samuel Norling hörde av sig före jul och bjöd in oss. Jag hade sällskap av Kajsa Christensson, produktionsplanerare på SVT Sport och Stefan Rehnman, redaktör på SVT Nyheter.

Vi pratade om allt från amerikanska valet till Vinterstudion. Vi fick kunniga, engagerande synpunkter. Vi fick bekräftat att vi inte alltid varit tillräckliga duktiga på att kommunicera vad vi gör: Ingen av studenterna kände till att SVT har en sport- eller en nyhetsapp i mobilen. Vi fick beröm för vår livesändningar i nyhetslägen - som de följer via SVT Play. Vi fick ett tips som kanske inte skulle uppskattas av alla: Att alla som vill se succéserien Skam först måste ladda nyhetsappen.

Studenterna var tydliga med att nyheter för dem både kan vara världspolitik och något som hänt en kompis. Någon tyckte att vi var för dåliga på att ge flera perspektiv av en händelse eller ett fenomen, han ville göra sina egna analyser. 

I mars och april sammanställer vi materialet och analyserar. Det är för tidigt att dra slutsatser, vi är inte ens halvvägs, men flera drag återkommer. Många efterlyser att vi ska komma närmare och bättre spegla vardagen oavsett var människor bor eller hur de lever. Klagomål på en ”Stockholmsfixering” återkommer, samt en längtan att vi inte bara ska berätta om elände, utan också på goda – eller lösningsorienterade – nyheter.

Att vara journalist är att ständigt få synpunkter och kritik, i dag mer än någonsin med explosionen av sociala medier.  Ofta är det givande, det skärper oss, men tonen har också hårdnat. Även i det skenet är det här projektet viktigt. På nätet och i telefon är åsikter inte sällan framförda i affekt eller i hast. Ofta är det vi som vi inte tillräckligt med tid för att lyssna, ställa följdfrågor och resonera. 

Men på fika-turnén finns utrymme att vända och vrida på frågeställningar och föra mer djupgående resonemang. Det ger oss en bredare och klarare bild av folks uppfattning om SVT:s nyheter och sport, och framför allt ger det oss ny kunskap och nya infallsvinklar.

Vi har bara ett syfte med projektet: Att lyssna för att bli bättre. Både jag och de många medarbetare som åkt ut på turnén återvänder upplivade och med nya idéer. Det är en ynnest att träffas och höra på, och jag hoppas det är sant, som studenten Olof Lindman sa: Att det här projektet också förstärker vår trovärdighet.

Anne Lagercrantz

Nedan några artiklar och inslag från turnén:

SVT fikade med meckande ungdomar Länk till annan webbplats.

SVT ska satsa på det som ingen annan gör Länk till annan webbplats.

SVT:s fikabesök på plats i Grebbestad Länk till annan webbplats.

Fika med SVT i Pajala Länk till annan webbplats.

Kolbäck fikade med SVT Länk till annan webbplats.

Fantastiskt möte i Gunnarsbyn Länk till annan webbplats.

Fika på KTH i Stockholm Länk till annan webbplats.

  • PUBLICERAD 1 Feb 2017 - 15.16