Efter succén med Historien om Sverige kommer den stora berättelsen om andra världskriget

Historien om Sverige var en av de mest sedda titlarna i SVT under 2023, har tagits emot väl av publiken och skapat ett stort historieintresse hos tittarna. Det är dessutom en programserie som har engagerat och involverat hela landet. Detta fortsätter SVT med och nu handlar det om tiden under andra världskriget i Sverige.

Foto: SVT

— Vi är så glada att Historien om Sverige skapade ett sådant otroligt engagemang hos publiken! En undersökning som SVT lät göra visade att hela 90 procent av dem som sett programmet svarade att de blivit mer intresserade av historia efteråt, och det är ju helt fantastiskt. Att berätta om Sverige under andra världskriget känns därför som ett naturligt steg. Det är en viktig uppgift för SVT att göra hållbara dokumentärserier som ska leva en lång tid framöver, för alla som vill lära sig mer om den svenska historien, säger Eva Beckman, programdirektör SVT

Dokumentären Sverige och kriget är en serie i fem delar som kommer att sändas under våren 2025, 80 år efter krigsslutet. Serien bygger på bland annat mer än tusen brev, dagböcker, filmer och fotografier som svenska folket har skickat in till SVT. Liksom vid Historien om Sverige har SVT även här ett brett samarbete med hembygdsföreningar och experter. Och faktiskt hela svenska folket.