Historien om Sverige slår tittarrekord online

Är en faktaserie om Sveriges historia det som publiken önskar sig av en streamingtjänst? Svaret är ett rungande ja. Programserien Historien om Sverige slår rekord på SVT Play och premiäravsnittet hade den största onlinepubliken sedan MMS började med sina onlinemätningar.

Inget nytt tv-program i Sverige har haft en större onlinepublik på premiärdagen sedan MMS etablerade sina nuvarande onlinemätningar (avser program för vuxna, ej barnprogram), säger Tomas Lindhé, chef för publik- och utbudsanalys på SVT. 285 000 såg programmet första dagen i SVT Play. Playpubliken växer för varje dag och är 3 veckor efter premiären på väg att bli större än tv-publiken

Första episoden publicerades på SVT Play den 5 november och har fram till idag setts av 801 000 tittare som stream. I linjär tv såg 857 000 premiären vid sändningstillfället. Och publiken sviker inte, även program 2 och 3 har “livetittande” på över 800 000.

Publikutfall hittills i publikstorlek/rating (källa: MMS)
Episod 1 Stenåldern 857 000 linjärt (live/vid sändningstillfället), 801 000 online (12 mätdagar)
Episod 2 Metallernas tid 862 000 linjärt, 524 000 online (5 mätdagar)
Episod 3 Vikingarnas tid 814 000 linjärt, online ej mätt

Att historia engagerar publiken visar också resultatet från en kännedomsundersökning som gjordes efter första avsnittet.

84 % av de tillfrågade som tittat på första programmet rapporterade att de agerat på något sätt till följd av programmet. Det vanligaste beteendet var att fortsätta titta på historieprogram på SVT Play (47%) och en betydande andel (34%) uppgav att de diskuterat historia med andra.

80 % av de som tittat säger sig ha blivit mer nyfikna på landets historia och anser att programmet har ett stort personligt och samhälleligt värde. (Källa: Origo)

- Att så många tittar är ju jätteroligt, men det känns nästan ännu mer fantastiskt att så många säger att programmen har gjort att dom blivit mer nyfikna på historia. Vår ambition var just att väcka nyfikenhet och intresse för Sveriges historia, och att få det här kvittot från publiken gör mig otroligt lycklig, säger Eva Beckman programdirektör på SVT.

Två avsnitt av serien kvarstår före jul. Ytterligare fem avsnitt sänds efter ett juluppehåll med start den 14 januari 2024.

I anslutning till serien har också en rad bibliotek och museum över hela landet engagerat sig. Under höstlovet hade exempelvis ett sextiotal bibliotek och museer arrangerat evenemang för barn och familjer.