Anna Careborg blir nyhets- och sportdirektör på SVT 

Anna Careborg är utsedd till nyhets- och sportdirektör på SVT. Hon är idag vd, chefredaktör och ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet. 

Foto: Malin Hoelstad

Som nyhets- och sportdirektör blir Anna Careborg högsta chef över samtliga nyhets- och sportmedarbetare på SVT. Det är en nyinrättad roll som också innebär att hon ansvarar för den långsiktiga inriktningen för nyhetsverksamheten.

- Anna Careborg är en klok publicist med djup insikt i både dagens och framtidens digitala medievanor. Hon har modet och kunskapen som krävs och har byggt både starkt förtroende och en förbättrad ekonomi på Svenska Dagbladet, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Anna Careborg har arbetat i flera ledande positioner inom Svenska Dagbladet. Sedan snart fem år tillbaka är hon vd, chefredaktör och ansvarig utgivare. Hon sitter i ledningsgruppen för Schibsteds mediedivision News Media samt i styrelserna för nyhetsbyrån TT, Tidningsutgivarna och Utgivarna.

- Det är med stor entusiasm och ödmjukhet jag går in i den här rollen. Entusiasm inför att tillsammans med SVT:s alla begåvade medarbetare bevaka vår tids stora nyhetsfrågor och idrottsevenemang. Ödmjukhet inför att det sker i allmänhetens tjänst, på uppdrag av svenska folket, säger Anna Careborg.

Under Anna Careborgs ledning har Svenska Dagbladet utsetts till Årets Dagstidning i Sverige och vunnit flera priser för sin journalistik, bland annat Stora Journalistpriset och Årets Bild.

- Vi lever i en tid av snabba och allvarliga förändringar. Därför har jag valt att samla all nyhetsverksamhet under en och samma chef, från långsiktiga strategier och publicistisk inriktning till vardagen vid nyhetsdeskarna. Anna Careborgs uppdrag blir både att leda verksamheten och dra ut de långa utvecklingslinjerna, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Anna Careborg har arbetat som journalist i drygt 20 år och har även suttit i juryn för Guldspaden och Tidskriftspriset.

Anna Careborg börjar på SVT 1 januari 2024.