Åsa Barsness är SVT:s nya HR- och Kommunikationsdirektör

Åsa Barsness blir ny HR- och Kommunikationsdirektör på SVT efter Sabina Rasiwala. Hon kommer att ingå i företagsledningen och tillträder under våren 2023.

Åsa Barsness

Åsa Barsness. Foto:privat

Åsa Barsness har en lång bakgrund inom områdena kommunikation, marknad och HR och arbetar idag som HR- och kommunikationsdirektör på TV4 där hon varit sedan 2017.

- Jag är mycket glad att Åsa Barsness blir ny HR- och kommunikationsdirektör på SVT. Hon har gedigen kunskap kring både HR och kommunikation, lång erfarenhet som chef inom teknikbolag och av att ha drivit digital förändring. Mediebranschen i stort och TV i synnerhet är hennes vardag och hon har stor förståelse för publicistiska frågor. Och så har hon ett genuint engagemang för public service-uppdraget, säger vd Hanna Stjärne.

Innan Åsa började på TV4 har hon haft flera chefsbefattningar i olika företag. Som kommunikationsdirektör på Sweco med 14 500 anställda hade hon globalt ansvar för marknad, kommunikation och varumärke. Som rådgivare på dåvarande kommunikationsbyrån JKL arbetade hon med frågor som t ex employer branding, kommunikativt ledarskap och förändringskommunikation. På IBM hade Åsa ett flertal olika kommunikationschefsroller och på Motorola arbetade hon som marknadsansvarig.

Åsa har i grunden en Bachelor i Business Administration (med inriktning på marknadsföring) och Fine Arts.

- I tider som präglas av osäkerhet och förändringar i omvärlden är publicistiskt oberoende och det fria ordet viktigare än någonsin. SVT har som public service-företag ett unikt uppdrag i allmänhetens tjänst som jag vill bidra till. HR- och kommunikationsfrågorna går hand i hand i det arbetet. Jag ser mycket fram emot min nya roll och att lära känna mina nya kollegor, säger Åsa Barsness.

Rollen som HR- och Kommunikationsdirektör på SVT

I rollen som HR- och Kommunikationsdirektör kommer Åsa att ansvara för SVT:s samlade kommunikations- och HR-arbete. Där ingår frågor som rör varumärke, marknadsföring, press, krishantering samt intern och extern kommunikation och HR-processer kopplade till att attrahera, rekrytera och behålla medarbetare.

Hon tillträder sin tjänst under våren 2023.