Sportchef Åsa Edlund Jönsson blir generalsekreterare på SOK

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson slutar på SVT för att gå in i en roll som generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté med ansvar för den olympiska rörelsen och de olympiska frågorna i Sverige.

Foto: Karl Nordlund/SVT

Åsa Edlund Jönsson är en naturkraft som stärkt SVT Sports ställning. Hennes arbete med en jämställd sportbevakning, att säkra viktiga rättigheter för en lång tid framåt och att satsa på den granskande sportjournalistiken ger avtryck. Jag kommer sakna henne och önskar all lycka till, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter.

Åsa började på SVT år 1999, efter att tidigare ha arbetat några år på Canal+. På SVT har hon bland annat arbetat som reporter, programledare och kommentator för många av sportens livesändningar – exempelvis OS och flera olika VM – och nyhetsprogram (Sportnytt och Sportspegeln).

– Jag blev första kvinna i världen att kommentera ishockey på landslagsnivå för herrar när jag kommenterade Baltica Cup i ishockey med Tre Kronor år 2000. Jag var hockeykommentator under fem år i kombination med övriga roller, säger Åsa Edlund Jönsson.

Under åren har Åsa haft ett flertal roller som ledare. Hon har varit projektledare för Sportnytt, Sportspegeln och OS (tf projektledare för OS 2010 och projektledare för OS i London 2012), online-chef och utvecklingschef på SVT Sport. Under en period arbetade hon på SVT Nyheter som projektledare för SVT:s valsatsningar 2013–2014. I maj 2016 gick hon in i rollen som SVT:s sportchef.

– SVT har varit en fantastisk arbetsplats i drygt 20 år. Jag har fått jobba med otroligt spännande och utmanande projekt men framför allt har jag fått jobba med världens roligaste, smartaste och mest kompetenta kollegor, där många blivit mina vänner, säger Åsa Edlund Jönsson.

Hon fortsätter:

– Jag är enormt stolt över att SVT Sport under dessa år tagit en position som världsledande på jämställd sportbevakning, blivit nyhetsledande inom granskning och det breda sportuppdraget och där redaktionen med livesänd sport på högsta nivå samlar svenska folket runt gemensamma upplevelser och stora svenska framgångar. SVT Sport är en redaktion som står stark i många, många år framåt.