Fria ordets dag fortsätter i höst

Sveriges Radio, SVT, UR och lokaltidningar runt om i landet bjuder återigen tillsammans in alla sjätteklassare till en kostnadsfri digital lektion om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Fria ordets dag presenterades i sin nuvarande form hösten 2021 och intresset var rekordstort under våren 2022.

Fria ordets dag är en digital kostnadsfri lektion för sjätteklassare om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Här får du tips och exempel på vad som är sant eller falskt och hur man vet ifall man kan lita på en nyhet.

Under en lektion får klasserna möta kända programledare från SVT Barn, journalisten Åsa Larsson som är expert på källkritik i UR:s serie Källkoll, SR:s journalist Sam Edward från Syrien som berättar om sina erfarenheter av att vara journalist i ett land där yttrandefrihet inte är en självklarhet. Eleverna får också möta journalister från de olika lokala tidningsredaktionerna från sina egna orter.

Tillsammans får eleverna reflektera kring hur man vet vad som är sant eller falskt i det gigantiska informationsflödet online. Lektionen är ca 40 minuter lång. Och bjuder in till interaktivitet.

Läs mer om Fria ordets dag och anmäl din klass här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skolor i följande områden är välkomna i höst:

12 oktober
Uppland, Västmanland
13 oktober
Stockholm, Sörmland
18 oktober
Östergötland, Gotland
19 oktober
Göteborg, Bohuslän, Trestad
20 oktober
Norrbotten
25 oktober
Skåne, Blekinge
27 oktober
Sjuhärad, Skaraborg