Uppdrag granskning rekryterar tre granskande reportrar till redaktionen i Göteborg

Uppdrag granskning förstärker med tre erfarna reportrar i höst. Johanna Karlsson, Rebecka Montelius och Staffan Florén Sandberg ansluter till Uppdrags gransknings redaktion.

Rebecka Montelius, Staffan Florén Sandberg och Johanna Karlsson Foto: Sofia Sabel/SVT

Uppdrag granskning har en mycket stark vårsäsong bakom sig. Redaktionen har publicerat reportage som ”Våldtäktsmannen och skadeståndet”, “Ericsson och IS”, “Sexköp i Allahs namn” och “Securitas hemligheter”. Tillsammans med SVT:s lokala redaktioner har man under tre veckor granskat landets regioner. Förra veckan avslutades våren med “Maktens bostäder”, ett avslöjande som redan har fått stora konsekvenser.

I höst förstärks landets främsta redaktion för granskande journalistik med tre nya reportrar: Johanna Karlsson (idag på Expressen), Rebecka Montelius (idag på P4 Jönköping) och mångåriga frilansmedarbetaren Staffan Florén Sandberg, som nu tillsvidareanställs.

Axel Björklund, projektledare och ansvarig utgivare på Uppdrag granskning:

- Vi får in tre mycket skickliga journalister med tydliga spetsegenskaper. Rebecka Montelius har i många år varit ett namn som stuckit ut i lokal-etermedia. Hon har stor erfarenhet av grävande journalistik, ett starkt driv och tydliga ledaregenskaper. Uppdrag granskning är en av ytterst få samhällsredaktioner utanför Stockholm och ska fortsätta att vända blicken mot delar av landet som sällan får plats i riksmedierna, här kommer Rebecka tillföra viktig spetskunskap.

- Staffan Florén Sandberg har arbetat för oss på frilansbasis under lång tid och visat på sin kompetens inom tv-berättandet och som tillgång på redaktionen. Vi vet att han passar otroligt väl in i gruppen och han blir nu en nyckelspelare i vår utveckling mot berättande för tittare på SVT Play.

- Johanna Karlsson är en av landets mest egensinniga berättare som i ett decennium skrivit några av de bästa samhällsreportagen vi kunnat läsa. Jag tror jag har läst nästan varenda text hon skrivit och alltid lärt mig någonting nytt. Nu ska vi hjälpa henne att flytta över sin unika röst till tv-mediet – det kommer att bli väldigt bra, det är jag säker på.