Dokument inifrån rekryterar tre erfarna grävreportrar

SVT:s redaktion för grävande journalistik i långformat, Dokument inifrån, rekryterar tre nya reportrar – Mattias Sandberg, Negra Efendic och Kristina Edblom.

Mattias Sandberg, Negra Efendic och Kristina Edblom


Mattias Sandberg är en flerfaldigt prisbelönt reporter med många års bakgrund på Aftonbladets grävredaktion med avslöjanden som ”Maktens kvitton” om fusk bland riksdagsledamöterna och flera uppmärksammade granskningar, bland annat om missförhållanden inom rättsväsendet.

Negra Efendic har länge varit en av Svenska Dagbladets främsta undersökande journalister med grävprojekt om allt från filippinska au pairer i välbärgade svenska familjer till ”köksbordskirurger” som genomför olagliga omskärelser på små barn.

Kristina Edblom har redan arbetat två år på Dokument inifrån och publicerade nyligen serien ”Arvet och tystnaden” om slitningarna inom en sameby mitt i en allt hetare diskussion om samiska rättigheter. Men Kristina har också en lång bakgrund på Aftonbladet, inte minst med det tioåriga projektet med att kartlägga alla kvinnor som dödats av en tidigare partner.

– Vi är väldigt glada över att välkomna dessa tre dokumenterat skickliga journalister till Dokument inifrån, säger Maria Trägårdh som tillsammans med Johan Brånstad leder arbetet på redaktionen.

Hur kommer det sig att ni rekryterar tre reportrar med så tydlig tidningsbakgrund?

– Jag tror att man ska tolka det som att vi känner en stor ödmjukhet inför de närmaste årens utmaningar. Vi har fått ett väldigt ambitiöst uppdrag av tv-ledningen. Vi ska hitta de nya, stora berättelserna om Sverige. Vår hårda kärna kommer alltid att vara researchen, men vi måste fortsätta att bli bättre på att berätta om det vi hittar. Vi som har tv-bakgrund saknar fortfarande många av lösningarna på hur detta ska gå till. Om vi ska lyckas så måste vi våga experimentera, våga tänka nytt. Vi hoppas att det nya gänget är en viktig pusselbit i detta, säger Johan Brånstad, projektledare för Dokument inifrån.