SVT sänder en helkväll till stöd för det drabbade folket i Ukraina

Med anledning av kriget och den humanitära krisen i Ukraina sänder SVT stråkensemblen Kyiv Soloists konsert från Konserthuset i Stockholm Vi spelar för freden och insamlingskonserten Hela Sverige skramlar lördag 2 april.

En man kramar sin dotter och sitt barnbarn som tar sig ut ur staden Shehyni i Ukraina till den polska staden Medyka. Foto: DEC

En man kramar sin dotter och sitt barnbarn som tar sig ut ur staden Shehyni i Ukraina till den polska staden Medyka. Foto: DEC

- Vi är många som följer den katastrofala utvecklingen i Ukraina och känner att vi vill bidra. Därför har vi skapat en helkväll i SVT1 där vi samlar in pengar för att lindra den humanitära krisen. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Hela Sverige skramlar sänds direkt från Avicii Arena och på scen står Cornelia Jakobs, Gina Dirawi, Amason, Peter Jöback, Malena Ernman, Melissa Horn, Wilmer X, Johnossi, Miriam Bryant, Ola Salo, Benjamin Ingrosso, Sarah Dawn Finer, Imenella, Darin och Jakob Hellman. Fler kommer att tillkomma fram till 2 april. Det bli unika framträdanden och alla medverkar utan betalning.

Hela Sverige Skramlar för Ukraina - Avicii Arena Länk till annan webbplats.

Kvällen inleds med Stockholms Konserthus stödkonsert för Ukraina - "Vi spelar för freden"

Stråkensemblen Kyiv Soloists var på Europaturné och befann sig i Italien när hemlandet Ukraina invaderades av Ryssland. Krig hade brutit ut och allt förändrades. I en gemensam insats med en lång rad konsertinstitutioner skapades en stödturné med Kyiv Soloists. Nu kommer de till Sverige och Stockholms konserthus 27 mars.

- Vi spelar för freden, säger Anatolii Vasylkovskii, som är ensemblens konstnärlige ledare. ”Det är svårt att förklara känslorna… våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur.

Stödkonsert för Ukraina med Kyiv Soloists 2022-03-27 kl 19.00 | Konserthuset Stockholm Länk till annan webbplats.

SVT sänder till förmån för Radiohjälpens katastrofinsamling för Ukraina och intäkterna går till att rädda liv och lindra nöd.

Lördag 2 april SVT1

Vi spelar för freden - stödkonsert för Ukraina kl.18.30

Hela Sverige skramlar kl. 20.00