Hela åtta nomineringar för SVT i Prix Europa

SVT deltar vid årets Prix Europa med åtta nomineringar. "Children of the enemy" tar plats i kategorin bästa tv-dokumentär. Uppdrag granskning är nominerade för fjärde året i rad, i år med reportaget om mutorna inom Scania i Indien (Current Affairs) och "Mannen som blev kvar" (Prix Iris). EDIT:s kortdokumentär om Tusse och "Tareq Taylor’s matresa" tävlar också i Prix Iris. Hyllade och prisade "Tunna blå linjen" och "Snöänglar" är nominerade i dramakategorin. I online media projects tävlar interaktiva matprogrammet "Susanne’s skafferi"

Foto: SVT

Årets Prix Europa tar plats i Potsdam mellan 10-15 oktober ochvinnarna tillkännages den 15 oktober under prisceremonin.

Children of the enemy

"Children of the enemy" är den hyllade dokumentären om morfar Patricios Galvez kamp att få hem sina föräldralösa barnbarn till Sverige efter kalifatets fall i Syrien. Barnbarnen är fast i mardrömslägret al-Hol och när den svenska regeringen inte agerar så blir Patricio mer desperat, han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.

Tunna blå linjen och Snöänglar

"Tunna blå linjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." prisades senast på Kristallen som årets program och årets tv-drama, och handlar om några poliser i Malmö, deras slitiga vardag och de ständiga svårigheterna med att hålla isär jobbet och privatlivet. "Snöänglar Länk till annan webbplats.", som också nominerats i drama-kategorin, är en socialrealistisk dramathriller. Serien utgår från försvinnandet av en fem veckor gammal baby från sitt hem natten före julafton, där polisen misstänker att ett brott kan ligga bakom försvinnandet. ​​​​​​​

The Scania Way Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Jag mutar aldrig andra och tar aldrig emot en muta." I ett företagsdokument beskriver det svenska storföretaget Scania sina ledord om etik och moral. Men när Uppdrag granskning reser genom Indien i Scanias spår avslöjas en helt annan berättelse och uppgifter som sedan länge varit begravda. I ett internationellt samarbete avslöjar UG hur Scania har förfalskat lastbilar och mutat till sig busskontrakt i Indien.

Tusse: utan min röst, Tareq Taylors matresa och Mannen som blev kvar i Prix Iris

Prix Iris är en kategori som samlar program från olika genrer där man belyser mångfald hos europeiska samhällen och tolerans mellan olika kulturer och religioner. I år är EDIT:s kortdokumentär "Tusse: utan min röst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." nominerad. Fyra veckor före sitt livs största framträdande tvingas Tusse akut operera halsen och ESC-finalen står på spel. För första gången berättar han om oron under denna avgörande månad och hur rösten varit hans stora trygghet i ett turbulent liv.

Även publikfavoriten "Tareq Taylors matresa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." är nominerad, där Tareq ger sig ut på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem och lär känna platsen han inte besökt sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med.

Uppdrag gransknings uppmärksammade "Mannen som blev kvar" är också nominerad. Om Mahmoud Reza Beirani som hittas på en bro i centrala Stockholm med en snara runt halsen och en yxa i handen trots att han egentligen inte ska befinna sig i Sverige, utan skulle utvisats för 22 år sedan.

Susannes skafferi

"Susannes skafferi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." är interaktiv mat-TV där tittarna är huvudperson och programmet tar form efter användarnas behov. Genom omröstningar och livechatt välkomnas hela Sverige in i Susannes kök, där älskade svenska mathögtider firas tillsammans. Inspiration, delaktighet och matglädje är ledorden för programmet där vad som helst kan hända.