Lilla Aktuellt prisas för sin bevakning av coronapandemin

SVT:s Lilla Aktuellt tilldelas silver vid Global youth & media prize för sin bevakning av coronapandemin.

Foto: SVT

Lilla Aktuellt har bevakat och rapporterat om pandemin riktat till barn mellan 8-12 år samtidigt som de har använt sig av SVT:s Duoapp för att interagera med barnen och erbjudit olika utmaningar för att få barnen att känna sig inkluderade, sedda och hörda. Utöver det har man också använt sig av roliga klipp för att förklara svåra ord i Corona-ordboken. Lilla Aktuellt har också sänt en presskonferens med statsminister Stefan Löfven helt riktad till barn. Allt för att barn ska förstå vad pandemin innebär och känna sig inkluderade i nyhetsbevakningen

– Vi är väldigt glada och stolta över den här utmärkelsen. Vi märkte tidigt att det fanns många frågor och en hel del oro kring Covid 19. Redaktionen har gjort ett fantastiskt jobb med att ge relevant information, mildra rädslor och låta barnen komma till tals under denna pandemi, säger Lilla Aktuellts projektledare Lowe Östberg.

Juryns motivering:

Lilla Aktuellt made fantastic use of multiple platforms and methods to engage its young audience during the pandemic. We particularly loved the Corona Dictionary and the press conference with the prime minister.

Global Youth & News Media grundades 2018 och syftar till att stärka kopplingarna mellan ungdomar och nyhetsmedier genom att lyfta nyhetsmedier som verkligen jobbar för de unga, främjar mediekunskap genom ett journalistiskt prisma och förstärker ungdomars journalistik.