Viktigt steg för ett SVT för framtiden

SVT kommenterar ny utredning om innehållsvillkor för public service på internet.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Under pandemin har digitaliseringen tagit ett stort hopp framåt. Det gäller även användandet av streamingtjänster som SVT Play och nyhetstjänster som svt.se. Allt fler upptäcker fördelarna med att kunna titta när man vill, till exempel har användningen av Play ökat 25 procent i gruppen 50-70 år.

SVT Nyheter har med nyheter, granskningar, direktrapportering och datajournalistik om pandemin varit omistligt för många svenskar och användningen ökade med 50 procent under 2020.

Sedan SVT fick sitt nya sändningstillstånd 2020 är rörlig bild online en del av SVT:s kärnverksamhet. SVT kan tillgodoräkna sig webbexklusivt innehåll vid redovisningen av hur public service-uppdraget uppfyllts. Men SVT tillämpar de krav som gäller för marksändningar också för verksamheten online, t.ex. saklighet och partiskhet. Det har däremot inte varit möjligt för Granskningsnämnden att granska onlineinnehåll utifrån dessa krav. Därför föreslog en utredning förra året att ändra grundlagen för att möjliggöra detta. Det behövs även ändringar i andra lagar och regeringen har därför tillsatt en utredning som ska titta på detta och en framtida teknikneutral reglering för public service Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

- Jag välkomnar att man nu tar steg för att jämställa tv-kanalerna och de digitala tjänsterna, säger Hanna Stjärne. Ungefär 70 procent av alla i Sverige tittar på SVT Play eller SVT:s digitala nyhetstjänst varje vecka och siffrorna ökar mycket snabbt. Det är också viktigt att allt SVT:s utbud ska kunna granskas, oavsett om det har synts i traditionell TV eller på SVT Play.

SVT är sedan den 1 januari 2021 med i det självreglerande medieetiska systemet. Det innebär att allmänheten kan vända sig till Medieombudsmannen om man anser att SVT har brutit mot kravet på respekt för enskilds privatliv, både för innehåll i broadcast, online och i sociala medier.