Hela Sveriges fest - på engelska

För första gången kommer SVT att sända Melodifestivalens final i en version med engelsk livekommentering. Sändningen kommer att ligga på SVT Play och blir därmed tillgänglig för fler tittare i Sverige och dessutom för Mello-fans i hela världen.

De engelska kommentatorerna är svenska Bella Qvist och engelska Olivia Le Poidevin

De engelska kommentatorerna är Bella Qvist och Olivia Le Poidevin. Foto: SVT

- Att kunna erbjuda Melodifestivalen till tittare som inte helt kan följa programmet på svenska, är en dröm som slår in. Vi jobbar hela tiden med att göra programmet tillgängligt för så många som möjligt i Sverige, bland annat genom att teckenspråksgestalta och syntolka alla program, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

- Alla ska känna sig inbjudna till Hela Sveriges fest och detta är ännu ett steg för att fler ska kunna ta del av programmet. Tack vare dagens teknik och tjänsten SVT Play är det möjligt i år, säger Anette Brattström.

De engelska kommentatorerna är svenska Bella Qvist och engelska Olivia Le Poidevin. Bella jobbar på SR, har bott i England i tio år där hon jobbat som frilansjournalist för bland annat The Guardian. Hon har ofta medverkat som Eurovision-expert i BBC. Olivia jobbar som journalist och programledare på BBC Radio och är välkänd i ESC-kretsar.

- Jag är så glad att få vara med i den här spännande nya satsningen som välkomnar både gamla och nya icke-svenskspråkiga tittare till Melodifestivalens underbara värld, säger Bella Qvist.

En bonus är att även Mellofantaster över hela världen kommer kunna ta del av den svenska finalen med större behållning. För femte lördagen i rad trendade #melfest topp tio över hela Europa.

- Jag har alltid varit imponerad över kvalitén på de bidrag som Melodifestivalen och Sverige skickar till Eurovision. Och i år, när världen behöver Eurovision mer än någonsin, känns det fantastiskt att få vara med och vägleda resten av världen genom en fantastisk kväll, säger Olivia Le Poidevin.

- Att sända Melodifestivalens final med engelsk live-kommentering, är ett helt nytt kapitel för hur vi kan nå ut med Melodifestivalen, både i och utanför Sverige, säger Anette Brattström.

Här Länk till annan webbplats.kan man följa den engelsk-kommenterade sändningen på lördag kl 20.00-22.00.

Det går inte att rösta i Melodifestivalen från utlandet.