PS Funk om krisberedskap och information i orostider

Den 9 december samlades funktionsrättsrörelsen, public service-bolagen och ansvariga myndigheter för en dialog om inkluderande krisberedskap och krisinformation. Målet var att belysa hur samhället bättre kan möta behov hos personer med olika funktionsnedsättningar i orostider.

Henrik Götesson, Synskadades riksförbund, Jonathan Elebjörk, Unga Hörselskadade, Åsa Henningsson, Sveriges dövas riksförbund, och Ken Gammelgård Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet

Panelsamtal med representanter från funktionsrättsrörelsen. Foto: SVT

Public service-bolagens vd:ar Anne Lagercrantz, SVT, Kalle Sandhammar, UR, och Cilla Benkö, SR, inledde med att övergripande beskriva sina bolags beredskapsuppdrag och om krisinformation i ett nytt medielandskap. Anne Lagercrantz lyfte lärdomar från Ukraina och att det är viktigt att SVT är en konstruktiv och tillgänglig kraft i den svenska vardagen. Hon betonade också behovet av ett utbud som skapar gemenskap i oroliga tider.

Charlotte Ingvar-Nilsson, som leder distributionsutredningen Länk till annan webbplats., gick igenom utredningens uppdrag som är att utreda en säker och tillgänglig distribution av radio- och tv-program i ett nytt medielandskap. Fokus för utredningen ligger på public service-bolagens behov.

Anna Teljfors, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), talade om den uppdaterade versionen av foldern "Om krisen eller kriget kommer". Den nya versionen har ett starkare fokus på inkludering och är anpassad för att nå fler målgrupper, personer med olika funktionsnedsättningar.

Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige, reflekterade över aktuella kriser och betonade vikten av att Sverige följer FN:s rekommendationer för att utveckla en mer inkluderande strategi för krisberedskap.

Ett av dagens mest engagerande inslag var panelsamtalet med representanter från funktionsrättsrörelsen. Henrik Götesson, Synskadades riksförbund, Jonathan Elebjörk, Unga hörselskadade, Åsa Henningsson, Sveriges dövas riksförbund, och Ken Gammelgård Delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet, delade med sig av sina erfarenheter. De belyste hur krisinformation ofta missar att nå personer med funktionsnedsättningar. Försenad eller otillgänglig information är ett stort problem, särskilt när livsviktig kommunikation måste förmedlas snabbt. Samtidigt resonerade de kring att AI skulle kunna bidra till att få ut krisinformation på ett mer tillgängligt sätt samt att det är via de kanaler man använder i vardagen som man också kommer att leta upp information i en kris. De menade också att funktionsrättsorganisationerna kan användas bättre för informationsspridning.

Michael Österlund, SVT, berättar om SVT:s tillgänglighetstjänster

Michael Österlund, divisionschef SVT, pratar om SVT:s tillgänglighetstjänster. Foto: SVT

SVT, SR och UR presenterade också fördjupande insatser kring pågående initiativ för krisinformation via olika kanaler och format.

Moderatorer var Hanna Öfors från Funktionsrätt Sverige och Danjel Nam från UR.