Vd:n för Ukrainas public service-bolag på besök

Tisdagen den 28 maj hade SVT besök av Mykola Chernotytskyi, vd för Ukrainas public service-bolag Suspilne.

Mykola Chernotytskyi var med och talade på ett SVT-seminarium kring public service och SVT:s framtida uppdrag.

Mykola Chernotytskyi var med och talade på ett SVT-seminarium kring public service och SVT:s framtida uppdrag. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Under dagen var Mykola Chernotytskyi med och talade på ett SVT-seminarium kring public service och SVT:s framtida uppdrag. Han berättade bland annat om hur Suspilne arbetar under invasionen samt om de särskilda utmaningar som bolaget stått inför under kriget.

– Det var en ära för mig att få dela med mig av vårt företags erfarenheter av att jobba med public service-uppdraget i krig. Jag hoppas att SVT aldrig kommer att behöva använda dessa lärdomar i praktiken, säger Mykola Chernotytskyi.

Den fullskaliga invasionen i Ukraina har tydliggjort på många sätt hur krig inte bara förs på marken, utan även på internet med it-attacker, desinformation och propaganda riktade mot såväl äldre som barn. Mykola Chernotytskyi fick under sitt besök bland annat ta del av hur SVT:s verifieringsdesk och Lilla Aktuellt arbetar här i Sverige för att motverka desinformation. Han tog även del av en rad projekt där SVT jobbar med att utforska möjligheterna som AI skapar i produktionen, bland annat med digitalisering och AI-kolorering av arkivmaterial samt arbetet med SVT:s historiska serie om Andra världskriget.

– Det var intressant att få en inblick i hur olika avdelningar jobbar, speciellt verifieringsdesken. De gör ett mycket viktigt arbete för att motverka desinformation. Det var också väldigt lärorikt att ta del av hur andra avdelningar på SVT arbetar, hur man jobbar med artificiell intelligens, arkivmaterial och hur de producerar filmer baserat på arkivmaterial, säger Mykola Chernotytskyi.

Henrik Silver och Maria Lapenkova, verifieringsdesken i samtal med Mykola Chernotytskyi. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Henrik Silver och Maria Lapenkova, verifieringsdesken i samtal med Mykola Chernotytskyi. Foto: Charlotta Lambertz/SVT