Fria ordets dag hösten 2023

SVT, Sveriges Radio, UR och lokaltidningar runt om i landet bjuder tillsammans in barn som går i sexan till en gratis digital lektion om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier.

Erik Thiman är programledare för Fria ordets dag.

Fria ordets dag är en gratis lektion för barn i sexan om källkritik, yttrandefrihet och sociala medier.

Intresset för Fria ordets dags digitala lektion har växt sedan starten 2021 och under våren 2023 hade lektionen nära 600 medverkande klasser. Till hösten kör en ny omgång igång och här presenteras de aktuella datumen.

SVT, Sveriges Radio, UR och lokaltidningar runt om i landet bjuder tillsammans in alla Sveriges sjätteklassare till en kostnadsfri digital lektion om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Fria ordets dag presenterades i sin nuvarande form hösten 2021 och intresset har växt rekordartat. Särskilt uppskattat är de interaktiva momenten där barnen själva får vara med.

Under Fria ordets dag får de deltagande eleverna tips och exempel på vad som är sant eller falskt och hur man vet ifall man kan lita på en nyhet. Under lektionen får klasserna möta bland annat journalisten Åsa Larsson som är expert på källkritik i UR:s serie Källkoll, SR:s journalist Sam Edwards från Syrien som berättar om sina erfarenheter av att vara journalist i ett land där yttrandefrihet inte är en självklarhet. Eleverna får också möta journalister från de olika lokala tidningsredaktionerna från sina städer. Hela tiden guidas de av Erik Thiman från SVT barn.

Läs mer och anmäl din klass här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Datum och orter hösten 2023

3 oktober
Bohuslän och Trestad

4 oktober
Uppland och Västmanland

5 oktober
Stockholm

10 oktober
Östergötland och Gotland

11 oktober
Göteborg

12 oktober
Norrbotten

17 oktober
Skåne och Blekinge

18 oktober
Närke och Sörmland

19 oktober
Sjuhärad, Skaraborg