Ulrika Bergsten blir SVT:s nya Europakorrespondent

Ulrika Bergsten har utsetts till ny Europakorrespondent för SVT. Hon tillträder tjänsten, som är placerad i Bryssel, efter sommaren.

Ulrika Bergsten har många års erfarenhet av att vara Europakorrespondent, men har också flera år som Asienkorrespondent i bagaget. Relationen mellan EU och Kina är ett av de centrala ämnena framöver, liksom bevakningen inför EU-valet nästa år.

– Jobbet lockar mig i en tid då världen är om möjligt ännu mer polariserad. Frågan om vilken väg Europa kommer välja är ännu mer intressant än tidigare. Vi har också ett krig i vårt närområde och en accelererande klimatförändring som skapat en ny flyktingvåg in över Medelhavet. Det är val till Europaparlamentet i juni om ett år och jag vill ägna ännu mera tid åt Europafrågor och våra svenska parlamentarikers uppdrag och gärning, säger Ulrika Bergsten.

Mellan åren 2013 och 2017 arbetade Ulrika Bergsten som Europakorrespondent och hon var Asienkorrespondent mellan 2018 och 2022.

– Jag är glad att en erfaren korrespondent som Ulrika Bergsten vill anta utmaningen ännu en gång, i en tid när EU-frågor kommer att stå riktigt högt på agendan. Vi går ju mot ett EU-val nästa år och i inrikespolitiken hörs EU nämnas allt oftare, säger Pia Bernhardson, utrikeschef på SVT.

David Boati, nuvarande Europakorrespondent, återvänder efter sommaren till SVT:s utrikesredaktion och fortsätter att bevaka EU-frågor med Stockholm som bas.