Loreen tog historisk seger i Eurovision Song Contest

Loreen och teamet bakom låten Tattoo golvade Europa och Loreen har nu som enda svensk vunnit tävlingen två gånger. Sverige är nu i kapp Irland, som det land som har vunnit Eurovision flest gånger.

Foto: Alma Bengtsson/SVT

- Det är en historisk seger. Grattis Loreen, grattis teamet bakom Tattoo. Loreen är drottningen av Eurovision, hon gjorde ett formidabelt framträdande. Melodifestivalens stora betydelse för svensk musik blir extra tydlig, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Loreens karriär tog fart när hon var med i Idol 2004. Med sin seger i Eurovision 2012 och nu 2023 har hon befäst sin plats som en av Europas mest talangfulla och inspirerande artister. Nu blir Sverige värdland för sjunde gången.

- Att anordna Eurovision Song Contest är både meningsfullt och en utmaning. SVT är vana vid att arrangera ESC på ett ekonomiskt hållbart sätt och det kommer vi att göra den här gången också. Det här programmet är mer än bara en storslagen tv-upplevelse. Det når över 160 miljoner tittare och det finns ett djupare värde för sammanhållningen i Europa. Givet kriget i Ukraina har den uppgiften aldrig känts viktigare. Det är med största respekt vi drar i gång planeringen för nästa år, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Sverige tillhör nu de länder som har nått störst framgång i Eurovision Song Contest. Förstaplatsen delas med Irland som också har vunnit tävlingen sju gånger.

Här är alla de svenska vinnarna genom åren:

1974: ABBA - Waterloo

1984: Herreys - Diggi loo diggi ley

1991: Carola Häggkvist - Fångad av en stormvind

1999: Charlotte Perrelli (då Nilsson) - Take me to your heaven

2012: Loreen - Euphoria

2015: Måns Zelmerlöw - Heroes

2023: Loreen - Tattoo