Kartläggning av vinterklimatet och Hallandsreporter vinner Prix Circom

SVT Lokala nyheter tar hem två priser i det internationella Prix Circom. Den unika kartläggningen av Sveriges förändrade vinterklimat vinner klassen Digital multimedia. Daniel Strömbäck, reporter SVT Nyheter Halland har utsetts till Young Onscreen Talent 2023.

Daniel Strömbäck och Erica Stenback, vinnare av det internationella priset Prix Circom

Sveriges förändrade vinterklimat publicerades i februari och var en satsning där Lokala nyheter deltog i samarbete med riksnyheterna och datajournalisterna. Dessutom gjorde Sverige idag ett specialprogram och experter chattade med publiken.

På en specialbyggd sajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan publiken välja region och se hur klimatförändringarna märks i vardagen, hur människor, djur och natur påverkas från Skåne till Norrbotten.

- Det känns jätteroligt att vår klimatjournalistik lyfts fram som vinnare. Tillsammans kunde vi på lokala nyheter ge konkreta exempel på hur vi påverkas när Sverige blir varmare, det regnar mer och antalet dagar med snö blir allt färre. Ett försök att konkretisera och ta ner klimatfrågan lite närmare människors vardag, säger Erica Stenback samordnare för Lokala nyheter i Sverigeklimat-satsningen.

- Vi som jobbar på SVT:s lokala nyhetsredaktioner prioriterar både klimatjournalistik och samarbete med riksnyheterna. Därför är det extra roligt att Circom nu uppmärksammar oss för det stora samarbetsprojektet om Sveriges förändrade vinterklimat. Jag känner stor stolthet för det vi har åstadkommit tillsammans inom nyhetsdivisionen, säger Michael Österlund, programchef Lokala nyheter och minoritetsnyheter.

Daniel Strömbäck har arbetat på SVT Nyheter Halland i tre år och prisas för sin skicklighet som videojournalist och berättare. Priset Young Onscreen Talent ska uppmuntra till utveckling för unga talanger inom public service.

- Vilken känsla att vinna pris! Det måste betyda att jag inte är ute och cyklar på jobbet. Skämt åsido, det här priset betyder väldigt mycket och ger verkligen en bekräftelse att det är värt att lägga lite extra tid och krut på sitt reportage. Det här ska firas med prinsesstårta, sager Daniel Strömbäck.

- Priset är stort erkännande både för Daniel och för redaktionen. Daniel är en sann stjärna, som når ut till publiken och inspirerar sina kollegor. Han är en vass journalist och en kreativ bildberättare, och älskar att experimentera. Han har alltid den unga digitala publiken i fokus, säger Malin Syrstad, redaktionschef SVT Nyheter Halland.

Priserna delas ut på en gala i samband med Circoms konferens som i år hålls i San Sebastian i juni.

Senast SVT tog hem Prix Circom var 2018 då SVT Öst vann i kategorin Minoriteter i samhället med reportaget En pojke som Liam. SVT Väst fick hedersomnämnande 2020 för Låna en reporter i klassen Most original and Innovative, och 2021 för Pliktens pris i granskningsklassen. Prix Circom delas varje år ut bland public service-bolag i Europa i flera kategorier med en vinnare och ett hedersomnämnande i varje klass.